Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujejo tudi v Šaleški dolini

V Šaleški dolini bo Zavod za turizem Šaleške doline mednarodni dan turističnih vodnikov obeležil s številnimi aktivnostmi in tako prispeval k večjemu ugledu in prepoznavnosti poklica turističnega vodnika. V okviru praznovanja mednarodnega dneva turističnih vodnikov in slovenskega kulturnega praznika so na Zavodu za turizem Šaleške doline posneli tudi promocijski video, v katerem lokalni turistični vodniki Šaleške doline v tujih jezikih recitirajo pesem Materi padlega partizana našega sorojaka, Šoštanjčana Karla Destovnika Kajuha. V počastitev tega pomembnega jubileja soo v letu 2022 razvili nov turistični produkt »Po poteh Kajuha«.

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov bodo v sodelovanju z Vilo Mayer in Muzejem Velenje izvedli več brezplačnih vodenih ogledov:

• TOREK, 21. 2. 2023, ob 10. uri, VILA MAYER: Vodenje po Vili Mayer v Šoštanju
• TOREK, 21. 2. 2023, VILA BIANCA, ob 14. uri: Voden ogled Vile Bianca in predstavitev 5-zvezdičnega doživetja Skrivnosti potopljenih vasi z VR potopom v Velenjsko jezero
• TOREK, 21. 2. 2023, MUZEJ VELENJE NA VELENJSKEM GRADU, ob 15. uri: Javno vodstvo po Velenjskem gradu
• TOREK, 21. 2. 2023, VILA BIANCA, ob 16. uri: Voden ogled mesta Velenje v družbi lokalne turistične vodnice

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji spada med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj potrebno pridobiti licenco na lokalni in državni ravni. V Šaleški dolini je v Register turističnih vodnikov vpisanih 56 lokalnih turističnih vodnikov, ki domače obiskovalce vodijo v maternem jeziku, tuje pa v angleškem, nemškem, italijanskem, španskem, ruskem, ukrajinskem, hrvaškem in francoskem jeziku.

Ponosni so, da je Šaleška dolina edina vodilna destinacija v Sloveniji, ki ima v zbirki Slovenia Unique Experience kar tri doživetja: Velenje Underground, Skrivnosti potopljenih vasi in Polet v usnjarno Evrope.