Mednarodna konferenca o preobrazbi

V Velenju danes poteka mednarodna konferenca o preobrazbi sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi, ki jo skupaj pripravljajo MO Velenje, družba ELES, Komunalno podjetje Velenje, zavod KSSENA in Občina Šoštanj. Goste so uvodoma pozdravili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar in minister za infrastrukturo Republike Slovenije mag. Bojan Kumer.

Konferenca je razdeljena na štiri panele: Dekarbonizacija sistemov daljinskega ogrevanja do 2030, Finančna podpora in instrumenti tehničnih pomoči, Primeri v Evropi in Proces preobrazbe sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji. Ob 15.40 se bo začela okrogla miza o akcijskem načrtu preobrazbe daljinskega ogrevanja v Velenju, na kateri bodo govorili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, koordinator direktorja družbe za strategije in inovacije v družbi ELES mag. Gregor Goričar, direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja, ekonomist za okolje pri JASPERS z Evropske investicijske banke dr. Šarūnas Bruzgė, sekretarka v kabinetu ministra Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Vlasta Stojak, vodja Sektorja za politiko učinkovite rabe in obnovljive vire energije na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Erik Potočar in predsednica Šaleškega EKO gibanja Uršula Menih Dokl.

Danes je v Domu kulture Velenje na voljo tudi energetska pisarna, kjer lahko občani dobijo informacije in konkretne napotke glede energetske prenove svojih domov, kako zmanjšati porabo in stroške energije ter o možnostih pridobitve subvencij za energetske prenove.