Maturanti in devetošolci odplesali četvorko

Foto: MOV

Maturantski ples in maturantska parada sta eno izmed najbolj pričakovanih in razburljivih doživetij za maturante ob koncu njihove srednješolske poti. Maturanti se plesnih korakov učijo na plesnih vajah, s katerimi pričnejo na začetku četrtega letnika. Četvorka, ki se pleše v kvadratnih formacijah, je najpomembnejši del parade. Prvič jo uradno plešejo na maturantskem plesu, slovenski maturantje pa že od leta 2001 plešejo tudi na plesni prireditvi Maturantska parada, kjer se vsako leto združijo v plesu na ulicah.

V Velenju je bil Titov trg, kljub temu da ni bilo sonca, nabito poln. Množica staršev, učiteljev, dijakov nižjih letnikov in naključnih mimoidočih je z aplavzi spremljala plesne korake ponosnih maturantov. Pridružili so se jim tudi učenci devetih razredov velenjskih osnovnih šol, ki so z njimi zaplesali še nekaj plesov, ki so se jih oboji naučili na plesnih vajah.

Maturantska parada je vzporedno potekala tudi v kar 20 krajih po vsej Sloveniji ter v 25 krajih v Srbiji, na Slovaškem, Madžarskem, v Severni Makedoniji in Črni gori. Dogodek je potekal pod okriljem Plesne zveze Slovenije, maturante pa zdaj čaka še najbolj zahteven del zaključka srednje šole, matura.