Materinski dom ponuja priložnost za novo življenje

Družina in dom naj bi bila varno okolje, kjer se družinski člani združujejo v skupnih aktivnostih, skupaj bivajo in so si v vsestransko podporo. Premnogokrat pa slabi odnosi, nasilje, alkohol, bolezen, ekonomske težave in še mnogo drugega pretrgajo družinske vezi in se družina, dom, razbije. Zakonca se ločita in gresta vsak svojo pot. Mnoge matere ob tem ostanejo brez vsega. Ena od možnosti, kamor se lahko zatečejo matere z otroki, so materinski domovi. V naši okolici delujeta dva materinska domova: v Mozirju od leta 2006 in v Žalcu od leta 2007. Obe enoti lahko nudita zatočišče skupno devetim ženskam in njihovim otrokom. Materinski dom je namenjen nosečnicam in materam z mlajšimi otroki, ki se zaradi različnih življenjskih situacij znajdejo v osebni in posledično tudi stanovanjski stiski, zaradi česar potrebujejo strokovno pomoč ustreznih služb.

Materinski dom v Mozirju, ki deluje v podarjeni stanovanjski hiši, vodi Dragica Veček, socialna pedagoginja z dolgoletno prakso. “Vsa dejavnost strokovnih delavk in prostovoljk je usmerjena v to, da ženskam in otrokom, ki bivajo pri nas, pokažemo pot naprej. Skušamo jim vliti upanje v boljšo prihodnost,” pove Dragica.

Stanovalka z najstniškim sinom živi v domu leto in pol. “Vsakemu, ki se znajde v slabi življenjski situaciji, v takem domu lahko pomagajo. To je zdaj najin dom. Ni preprosto, saj smo tu stanovalke z različnimi težavami in se nekatere težje vključijo v to skupnostno bivanje. Zase lahko rečem, da sem si uredila življenje, imam službo, sin je v domu zadovoljen, hodi v šolo in odselila bi se že, če bi lahko dobila stanovanje.” Biti mama je zanjo najlepša stvar, ki se ti zgodi v življenju, a se ti s tem osebno življenje povsem spremeni. “

Več v Našem času, št. 12/2022, ki je izšel 24. marca.