Maske vse bolj obvezne

Zaradi vse več okuženih je vlada sprejela nekatere nove ukrepe za zajezitev koronavirusa.

  • Včeraj je vlada tako sklenila, da bo nošenje mask od jutri obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, na katerih se zbira veliko ljudi, denimo na tržnicah ali v mestnih jedrih.
  • Nošenje mask bo odslej obvezno tudi za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.
  • S ponedeljkom naj bi začel veljati tudi spremenjeni delovni čas gostinskih lokalov. Ta bo predvidoma omejen na termin med 6. in 22. uro, čemur gostinci odločno nasprotujejo.
  • Vlada je prav tako sklenila, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk.
  • Vlada je tudi sklenila da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi zaposleni s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust. Vlada bo pripravila tudi zakonsko podlago, s katero bo omogočila bolniško odsotnost do 3 dni brez predhodnega obiska zdravnika. (Ti ukrepi še niso v veljavi)
  • Vlada je sprejela še več priporočil, med drugim o delu od doma. Če proces to omogoča, predlaga način kolobarjenja, kar pomeni, da bi delavci delno delali od doma, delno pa na delovnem mestu.

Če se bo število okuženih še povečevalo, ima vlada pripravljene dodatne ukrepe, ki bodo segli na področje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Načrtovane so dodatne omejitve zbiranja ljudi.