Manj okuženih, a krivulja še ni dobra

V Sloveniji je v soboto umrlo še šest ljudi, okuženih s covidom-19, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na 28. Opravili so 655 testov, potrdili pa 20 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 997. Hospitaliziranih je bilo 108 ljudi.

Infektologinja Bojana Beović, ki vodi svetovalno skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje pravi: “Če pogledamo krivuljo naraščanja, ta eksponentno narašča v domovih za starejše občane, če pa ta del odštejemo, imamo še vedno stanje, s katerim ne moremo biti zadovoljni.

Z dosedanjimi ukrepi smo uspeli epidemijo spraviti v neko “stacionarno stanje”, a število novih okužb ni v upadu, epidemija se ne umirja. To bi pomenilo, da bi morali mesece imeti take ukrepe, da bi znosno stanje vzdrževali v bolnišnicah in znosen način obravnave vseh bolnikov. Zato je tako zelo pomembno, da z boljšim upoštevanjem ukrepov obrnemo krivuljo navzdol,” je pozvala.

Prej bomo krivuljo obrnili navzdol, prej bomo iz tega akutnega epidemičnega obdobja izstopili in se bo naše življenje normaliziralo, je še dodala.