Maj – mesec poln življenjskih sil

Toliko pesmi opeva enega najbolj čudovitih mesecev … Mesec maj je znan po tem, da je to mesec ljubezni in eden izmed najlepši pomladnih mesecev. Izvirno mu pravimo veliki traven, ime Maj pa je dobil ime po rimski boginji Maji. Poleg Maje je maj povezan tudi s Floro, boginjo rož in pomladi. Že od nekdaj velja za mesec poln življenjskih sil. V mnogih deželah, tudi pri nas, so v maju postavljajo mlaje, ki ponazarjajo pradavna drevesa, simbole rodovitnosti in življenjske rasti.

Mesec, ko cvetijo šmarnice

Maj je  povezan z naravo, ki se je po aprilskem deževju že prebudila in vse brsti, cveti ter dehti v pisanih cvetovih. Je tudi mesec, ko cvetijo šmarnice. Šmarnica ali solzica je bila že pri starogermanskih plemenih posvečena boginji ljubezni, plodnosti in pomladi. Katoliška cerkev je maj posvetila Mariji v čast. Ime šmarnica ali ljudsko gospejine solzice v različnih jezikih nakazuje, da je simbol Marijine žalosti in bolečine ob sinovi smrti. Bela barva simbolizira Marijino deviškost, omamni vonj pa sladkost njene ljubezni. Že zapisi in spomeniki iz najstarejših časov kažejo na našo rahločutnost in občutljivost za lepoto šmarnic. Nekatere med njimi odlikuje tudi nežna skromnost. Morda je to razlog, da o šmarnici ne pišejo ne grški ne rimski pisci.

Prihajajo ledeni možje in »uscana« Zofka

Sredi maja nas obiščejo ledeni možje: Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki godujejo od 12. do 14. maja, dan kasneje, 15. maja jim sledi sveta Zofija, ki je po ljudski modrosti rada deževna. Če se Pankracij (12. maj) na soncu peče, obilo mošta v sode priteče. Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni. Če je maja dosti dežja, v jeseni bo dosti blaga; pravi eden izmed majniških pregovorov. Pretiranega dežja se gotovo ne veselijo čebelarji. Čebelar ima v maju največ dela. Z delom pa hitijo tudi čebele, saj je paša najbolj izdatna. Če je maja lepo, je dobro za kruh in seno. Dobro si je zapomniti, kakšno bo vreme na sv. Urbana, 25. maja, saj to napoveduje vroče ali mokro poletje. Če se Urbanu sonce zahoče, bo poletje suho in vroče.

Maja – priljubljeno žensko ime

Maja je rojenih tudi veliko Maj. Ste vedeli, da ime Maja, ki nas spominja na pomlad, izhaja iz imena Marija oziroma Magdalena? Maja je pogosto slovensko ime. Ne le kot različica Marije, pojavlja se predvsem samostojno. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji 13.500 prebivalk s tem imenom. Maja je na 23. mestu priljubljenosti.