Mačke se crkljajo, kadar one hočejo

Domača mačka je izjemno svojevrstna žival. Zdi se, da ji je ostalo precej nagona od svojih divjih prednic, hkrati pa se lahko spremeni v najbolj razvajenega mucka, ki nam s svojim brrr, brrr… neizmerno polepša življenje. Mačke imajo na svoje lastnike prav poseben vpliv, saj nas začarajo in jim hočemo ustreči na vse možne načine, samo da nam namenijo vsaj malo pozornosti.

Mačke (znanstveno ime Felidae) so družina iz redu zveri. So najbolj mesojeda družina izmed devetih. Najbolj znan predstavnik je domača mačka, ki jo je človek udomačil pred približno 10.000 leti. A družina obsega tudi vse ostale divje mačke, vključno z velikimi mačkami, kot so: lev, tiger, leopard, jaguar, snežni leopard, ter poddružino, kamor med drugim spadajo puma, gepard, ris, ozelot, serval, karakal ter džungelska, črnonoga, saharska, zlata, marmorna, kitajska puščavska, zalivska, divja in domača mačka.

Prve domače mačke so se pojavile v oligocenu pred približno 25 milijoni let. Mačke srečamo v Evraziji, Afriki in Ameriki, od puščav do visokogorja, številne vrste pa so gozdne. Prvo mačko naj bi udomačili Egipčani, saj so le-te pomagale pri lovljenju glodavcev.

 

Včasih lovec, danes ljubljenček in terapevt

Domače mačke so takoj za psi najbolj razširjeni hišni ljubljenčki, v nekaterih državah so celo bolj priljubljene kot psi. Mačka je bila včasih pri hiši ali kmetiji za to, da je lovila miši in ostale poljske škodljivce. Ker danes ljudje skrbimo za mačke in jih hranimo, so izjemno uspešna vrsta s številnimi potomci in lahko negativno vplivajo na število malih glodavcev in ptic. Mačke so izjemno vzdržljivi in natančni lovci.

Mačka ima edinstven bio-energetski sistem. Lahko se subtilno uskladi z biopoljem okolja, ga popravlja, napaja ali celo pozdravi. So odlične terapevtke. Lastniki pričajo, da jim je po »pogovoru« z mačko prenehal glavobol ali se jim je uravnal krvni pritisk. Vsak naš problem v organizmu se namreč pojavi kot popačenje energetske aure, kar mačka občuti in pohiti, da pomaga.

Vez med mačko in človekom je obojestranska. Mačke čutijo nas, človek pa njo. To je razlog, da pri človeku bodisi vzbudi simpatijo ali antipatijo. Neprijateljstvo do mačk v večini primerov občutijo alkoholiki in ljudje, ki so nesrečni v življenju. Otroci, ki so bili izpostavljeni nasilju v družini ali šoli, velikokrat prenesejo to jezo na brezdomne ali sosedove mačke.

 

Zanimiva dejstva o domači mački

  • Mačka nikoli ne pade na hrbet, saj se lahko v zraku zasuče s hrbta na trebuh v 1,6 sekundi. Takšno akrobatsko sposobnost ji omogoča zelo dobro razvit ravnotežni aparat. Mačka med padanjem tudi nagonsko razkorači noge, da je upor zraka večji, hrbtenica mačke pa zaradi svoje zgradbe služi kot vzmet in ublaži padec.
  • Domača mačka je nočna žival, v ta namen ima izjemno dobro razvite oči in dobro vidi v temi. Tudi sluh mačke je boljši od človeškega, saj slišijo dve oktavi višje tone od nas. Zaznavajo lahko tudi ultrazvočno valovanje. Da se mačka izogne oviram v temi, so ji v pomoč dolgi brki, ki so prepredeni s številnimi živčnimi končiči in delujejo kot radarski sistem.
  • Mačke brez mesa ne preživijo. Njihova hrana mora temeljiti na kakovostnem mesu. Mačke ne popijejo toliko vode kot drugi hišni ljubljenčki, ker so njihovi divji predhodniki večino tekočine dobili iz hrane. Da bi mački zagotovili dovolj tekočine, ji ponudite bolj vlažno hrano ali pa zamrznjene priboljške (npr. neslane zamrznjene kocke govedine). Ob hrani ji ponudite tudi skodelico vode.
  • Mačke 70% dneva prespijo. V urah to pomeni, da domača mačka spi med 13 in 16 ur na dan.
  • Domača mačka hodi tako, da najprej premakne obe levi nogi (najprej zadnjo, nato sprednjo), nato obe desni nogi, tako da istočasno premakne polovico telesa naprej. Od vseh živali na svetu samo še žirafe in kamele hodijo na tak način.
  • Mačja ključnica ni povezana z ostalimi kostmi, temveč je zakopana v mišice, zaradi tega mačka pride skozi vsako špranjo, le da dobi glavo skozi. Sicer pa ima mačka večje število kosti kot človek. Mačka naj bi imela 230 kosti, človek pa 206.
  • Vse mačke, razen največjih, so zaradi svojih močnih krempljev izvrstne plezalke, zaradi njihove oblike pa nerodne pri sestopanju, zato neredko kakšna mačka obtiči na drevesu. Ko mačka hoče z drevesa, ne more iti z glavo naprej, ampak z repom.
  • Mačke imajo unikatno govorico s svojim lastnikom. Vsaka mačka ima svoj lasten zvok, svoj sistem predenja in svoj način obnašanja. Domača mačka ima do 100 različnih vokalov, medtem ko jih ima pes le 10.
  • Zobna higiena je enako pomembna za ljudi in mačke. Čeprav ne bo zabavno ali preprosto, morate svoji mački redno umivati zobe. Naravna zobna ščetka za mačke je surov piščančji vrat.
  • Mačke potrebujejo kakovosten praskalnik. S praskanjem si odstranjujejo odmrle dele krempljev, označujejo ozemlje, raztegujejo svoje mišice v telesu in nogah ter puščajo svoj vonj. Praskajo, ko so navdušene, vesele, da ste se vrnili domov, ko se naspijo ali označujejo novo ozemlje. Če ji ne boste kupili praskalnika, bo zelo hitro našla nov prostor, kjer bo to počela.