Ljudski ustvarjalci, ki pišejo za svojo dušo

Pod okriljem Kulturnega društva Šmartno ob Paki deluje tudi literarna sekcija Potke. Njeni člani so v dvorani šmarškega kulturnega doma pripravili literarni večer in z njim zaznamovali 10-letnico delovanja ter hkrati materinski dan. Prva predsednica sekcije je bila Karla Podvratnik, od leta 2010 jo vodi Janja Grubelnik.

Ta je povedala, da sekcija deluje že 13 let. Dolgo so se ukvarjali s tem, kakšno ime naj bi si nadeli. »Odločili smo se za Potke. Prihajamo namreč iz različnih krajev – Velenja, Šoštanja, Braslovč, izpod gore Oljke, Rečice ob Paki – iz različnih smeri po potkah do skupnega cilja. To pa je družiti se, ustvarjati ter literarna in prozna dela predstaviti tudi drugim. Slednji lahko s prebiranjem naših stvaritev vedo, na kakšen način si bogatimo prosti čas, kaj kdo dela, ko ga nihče ne vidi ali sliši …«, pojasnjuje Janja Grubelnik.

V kulturnem društvu jim pravijo literati, sami pa menijo, da so ljudski ustvarjalci, ki delajo nekaj za svojo dušo. In niso »kar nekaj«, dodaja sogovornica. V svojih vrstah imajo člana Borisa Vratanarja, ki je že izdal samostojno pesniško zbirko Slovo brez slovesa, pa Darjo Arh – Centrih, ki se ponaša z dvema knjigama na knjižnih policah. So dokaj stalni gostje likovnih dogodkov na gradu Komenda na Polzeli, sodelujejo na raznih natečajih, lepšajo urice stanovalcem domov za starejše, vabijo jih na bralne urice, delujejo v Literarnem klubu upokojencev Slovenije Maribor.