Ljudje imajo radi umetnost

Foto: www.velenje-tourism.si

Festival Velenje je konec decembra že pripravil in predstavil program dela za leto 2023, ki poleg že poznanih prireditev in aktivnosti prinaša tudi nekaj novosti.
»V januarju nadaljujemo z vsemi abonmaji, imamo kar osem različnih, bomo pa letos več pozornosti namenjali starostni skupini med 12 in 16 let. Želimo si privabiti tudi to skupino, ki najmanjkrat obišče naše dogodke. Zelo aktivni bomo tudi na področju lastne produkcije, v načrtu imamo pet ali šest premier – vse od plesa do lutk in gledališča. Načrtov je zelo veliko. Kar je dobro, ohranjamo, dodajamo pa tudi nekaj novega. Začenjamo z novim glasbenim ciklom v Galeriji Velenje, kjer se bodo predstavljali mladi glasbeniki. Poskušali bomo popularizirati tudi novo stalno zbirko Galerije Velenje, ki smo jo konec novembra odprli na Velenjskem gradu, tako da bomo veliko vsebin preusmerili tja.«
Sodelavci Festivala Velenje se bodo kmalu začeli intenzivno pripravljati na že 34. Pikin festival, obljubljajo veliko dobrih koncertov in zabave, predvsem pa bodo tudi letos poskrbeli za ponudbo čim več kvalitetnih umetniških vsebin.
»Še vedno pa bo naš poudarek na umetnosti. Želimo si, da bi se kultura in umetnost vrnili na nivo izpred koronskih let in da bi obiskovalci radi prihajali na naše dogodke. Obeta se res kulture in umetnosti polno leto 2023,« napoveduje Barbara Pokorny.

Kažejo ljudje dovolj zanimanja za kulturo in umetnost?

»Seveda, to je tudi naše osnovno poslanstvo. Morda so kakšne popularne oblike bolj obiskane, ampak zavodi, kot je naš, morajo delati predvsem dogodke, ki so v javnem interesu, ki spodbujajo vrhunske dogodke in že od malega učijo ljudi, kako pomembni sta kultura in umetnost v naših življenjih. Tudi zato v našem zavodu veliko časa in pozornosti namenjamo kulturni vzgoji. To bo ena izmed prioritet tega leta. Pripravili bomo vse od filmske vzgoje do novega projekta – gledališke šole za najmlajše in vrsto likovnih dogodkov v Galeriji Velenje. Ljudje imajo radi umetnost in mi smo tu zato, da jim to še bolj približamo.«

Več v Našem času št. 2/23, ki je izšel 12. januarja 2023.