Licitacija vrednejšega lesa

Slovenj Gradec – Priprave na letošnjo licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu so že v polnem teku. Letošnja licitacija bo 15. po vrsti.

Dovoz hlodovine bo potekal od 4. do 18. januarja. Dan odprtih vrat, ko bodo znani rezultati dražbe in si bo možno razstavljene sortimente lesa ogledati, bo 18. februarja 2021.

Nekateri lastniki gozdov imajo les za licitacijo že pripravljen, drugi pa se bodo morali kar podvizati, če bodo hoteli urediti vse potrebno. Pomembno je, da za posek izberejo res najvrednejši les, saj so kupci pripravljeni dobro plačati samo za vrhunsko kvaliteto. Še pomembnejše je, da les pravilno skrojijo. O tem naj se posvetujejo z revirnim gozdarjem ali drugim poznavalcem.

Za prevoz lesa mora poskrbeti vsak lastnik sam in ga opremiti z vso potrebno dokumentacijo. Nekatera društva lastnikov gozdov organizirajo skupinski prevoz, lahko pa se med seboj poveže več lastnikov, ki si organizirajo skupni prevoz in s tem zmanjšajo stroške.

Za sortimente oreha platane in oreškarja mora lastnik obvezno pridobiti rastlinski potni list, kar je treba storiti pravočasno.