Kulturni ustvarjalec leta Mestne občine Velenje je Jure Pukl

Velenje – Včerajšnji večer je bil v Velenju namenjen kulturi in bližnjemu kulturnemu prazniku. Praznovanje Prešernovega dne se je sicer začelo že minuli torek, ko je Festival Velenje gostil fotografa in dramskega igralca Jerneja Čamplja – avtorja fotografskega projekta Mi smo kultura. Razstava s podnaslovom Poglej kulturi v oči, bo še do 10. februarja na ogled na dveh lokacijah v Velenju – v avlah mestne hiše in kulturnega doma. Knjižnica Velenje pa je na pogovor povabila pisateljico, publicistko in prevajalko Erico Johnson Debeljak – avtorico osebno izpovedne knjige in obenem antropološke analize arhetipov ženske Devica, kraljica, vdova, prasica.

Včeraj ob 18. uri pa Mestna občina Velenje povabila kulturne ustvarjalce in občane v kulturni dom na osrednjo občinsko slovesnost ob kulturnem prazniku. Program je pripravilo Gledališče Velenje. Videli smo preplet recitacije in plesa, ki so ga izvedli Karl Čretnik in Irena Zalar ter plesalke pod mentorstvom Lucije in Polone Boruta. Del svečanosti je bil namenjen Karlu Destovniku Kajuhu, saj se je začelo Kajuhovo leto – decembra bomo namreč praznovali stoletnico njegovega rojstva. Slavnostna govornica je bila kustosinja in muzejska svetnica mag. Milena Koren Božiček – lanska prejemnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo. Župan Peter Dermol pa je prvič podelili novo priznanje – naziv kulturni ustvarjalec leta – priznanje za izjemne stvaritve s področja kulture, ki pomembno oblikujejo življenje občank in občanov, kakor tudi za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so se s svojim delom izjemno uveljavili v tujini. To visoko priznanje je prejel saksofonist Jure Pukl za številne vrhunske avtorske in skupinske glasbene jazz stvaritve, koncerte in umetniško koordinacijo jazz festivala v Velenju v preteklem letu ter za kulturno ambasadorstvo glasbene/jazz kulture.

Ker je Jure Pukl želel predajati znanje mlajšim generacijam glasbenikov in v Velenju odpirati prostor jazzu, je združil moči z entuziasti, ki so ustanovili Kulturno društvo Jazz Velenje. Danes v sodelovanju z velenjsko občino, glasbeno šolo, dveh javnih zavodov in ob podpori ministrstva za kulturo organizira mednarodno izobraževalno in festivalsko prireditev Kreativna jazz klinika. Prav to je velenjsko Jazz društvo postavilo ob bok največjih domačih in evropskih jazzovskih organizacij.