Kultura ustvarja skupnost

Na predvečer dneva kulture so se v vseh treh občinah Šaleške doline zvrstile proslave, ki so jih ob razmišljanjih o pomenu kulture slavnostnih govornikov zaznamovali tudi nastopi lokalnih izvajalcev. V vseh treh občinah je bilo rdeča nit poleg, seveda, spomina na Franceta Prešerna, tudi sporočilo v pesmih Karla Destovnika Kajuha.

Govorniki pa so v svojih nagovorih predvsem poudarjali – poleg pomena kulture v smislu umetniškega ustvarjanja v vseh zvrsteh – kulturo kot odnos med ljudmi in kot tisto silo, ki je pomagala ohraniti in rešiti narodovo identiteto v času, ko so jo ozemeljski in ekonomski interesi velikih poskušali izničiti. Predvsem pa: kultura ni samo praznik, ampak je tudi tisto, kar živimo vsak dan.
»Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?« se je vprašal Zdenko Gorišek, slavnostni govornik v Velenju. »Odgovor na to vprašanje ni odvisen od toka časa, ampak od vseh nas, našega ravnanja in odnosa do slovenske kulture in njenih vrednot.« V Velenju so drugo leto zapored imenovali kulturnika leta – za leto 2022 je to postal Stane Špegel, priznan slovenski glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin. V tujini poznan pod umetniškim imenom HouseMouse in Monom. Naziv je prejel za številne vrhunske avtorske in skupinske glasbene jazz stvaritve, koncerte in umetniško koordinacijo jazz festivala v Velenju.

»Kultura niso samo ples, glasba, literatura, gledališče, ampak tudi naš iskren pozdrav, pošteno delo, znanje ter dobri in spoštljivi medsebojni odnosi,« je dejal šoštanjski župan Boris Goličnik.

»Kako sivo bi bilo naše življenje, če bi delali vse le za golo preživetje,« je med drugim menil Tomaž Potočnik, govornik na proslavi v Šmartnem ob Paki.

Na Prešernov dan, 8. februarja, pa so oživele številne kulturne ustanove, ki so ponujale branje knjig, ogledovanje likovnih del, glasbo ali zgolj sprehod po muzejskih zbirkah. In mnogi so si ta praznični košček kulture tudi privoščili.