Krajša izolacija

Foto: Pixabay

Od danes, ponedeljka 24. januarja velja krajša izolacija ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Izolacijo bo mogoče skrajšati iz dosedanjih 10 dni na 7 dni, v kolikor bo oseba, pozitivna na COVID-19 izpolnjevala dva pogoja, in sicer:

  • 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez vročine (opomba: če vročino znižuje z zdravili, pogoj ni izpolnjen) in brez drugih pomembnih težav. Če ima oseba vročino ali druge težave, se trajanje izolacije po posvetu z izbranim zdravnikom ustrezno podaljša in
  • oseba sedmi dan po napotitvi v izolacijo pri pooblaščenem izvajalcu opravi hitri antigenski test, izvid pa je negativen. V primeru pozitivnega rezultata testa se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan vse do desetega dne. Po desetem dnevu se izolacija prekine brez opravljanja testa.

 Poleg obeh pogojev mora biti izpolnjen še pomemben zahtevek, ki je ta, da se mora oseba po skrajšanju izolacije v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi, predvsem pa stikom z ranljivimi osebami, ob hkratnem pravilnem nošenju zaščitne kirurške ali FFP2-maske.

 Pojasnjujemo še razliko med karanteno in izolacijo, in sicer:

  • v karanteno so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni,
  • v izolacijo so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Več o izolaciji lahko najdete na naslednji spletni povezavi: https://www.gov.si/novice/2022-01-21-s-ponedeljkom-bo-izolacija-krajsa-ob-izpolnjevanju-dolocenih-pogojev/.

Obvestilo o spremenjeni izolaciji je dostopno na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije na: https://www.gzs.si/koronavirus/vsebina/Za%C4%8Dasne-prepovedi-in-drugi-odloki