Korona virus trka na vrata Velenja?

Novi koronavirus 2019-nCoV bo močno prizadel tudi (kitajsko) gospodarstvo. Letalske družbe odpovedujejo lete na in s Kitajske, koncerni pa začasno zapirajo poslovalnice v tej državi. Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je skrivnostni virus izbruhnil, so med drugim odpovedali vožnje s hitrimi vlaki, turistične znamenitosti so zaprte.

Približno 600 državljanov štirinajstih članic EU čaka na prevoz iz Wuhana, kjer je pred mesecem dni izbruhnil novi koronavirus. V EU je trenutno devet potrjenih primerov tega virusa. V kratkem je pričakovati tudi izredni sestanek ministrov EU za zdravje.

Obsedno stanje vpliva tudi že na dogajanje na kapitalskih trgih, prehlad čutijo svetovne borze. Kdaj bo na Kitajskem vrhunec krize, še ni jasno, napovedi so različne. Optimisti pravijo, da približno čez 10 dni, pesimisti do slabih dveh mesecev.

V Gorenju preventivni ukrepi

V Gorenju ob epidemiji novega koronavirusa na Kitajskem poslujejo povsem normalno, so pa uvedli nekatere preventivne ukrepe. Zaposleni, ki se v prihodnjih dneh s Kitajske vračajo v Velenje, bodo morali ravnati po navodilih, ki pred prihodom v službo predvidevajo 14-dnevno prehodno obdobje.

Kot so danes za STA povedali v Gorenju, je pred časom 15 od skupaj približno 50 Kitajcev, ki so zaposleni v Velenju, odpotovalo domov na Kitajsko na praznovanje novega leta, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju. V prihodnjih dneh se bodo vrnili v Velenje, ravnati pa bodo morali po navodilih – po prihodu v Slovenijo bodo morali ostati na svojih domovih in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če se bodo v tednu, dveh pojavili kakršnikoli simptomi, se bodo morali javiti pristojni zdravstveni ustanovi, sicer pa se bodo lahko v 14 dneh vrnili nazaj v službo.

Preventivni ukrepi sicer veljajo za vse Gorenjeve podružnice po Evropi. Kot poudarjajo v podjetju, gre zgolj za preventivne ukrepe, v tem trenutku pa tudi ne beležijo nobenega primera obolevnosti za novim koronavirusom.

Hisense ima sedež podjetja v mestu Qingdao, ki je precej oddaljeno od Wuhana, od koder virus izvira. Težav za zdaj ni, je pa Gorenje vseeno vsaj do konca marca odpovedalo vse poslovne poti na Kitajsko, so še povedali v velenjski družbi.