Kontrola voznikov avtobusov in tovornjakov

Ljubljana, 24. julija – Danes se je začela drugi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Namen evropsko usklajene akcije, ki bo potekala do 31. julija, je spodbuditi voznike tovornih vozil in avtobusov k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov.

Od danes dalje bodo policisti teden dni še temeljiteje nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov. Tokratna akcija in nadzor bosta usmerjena predvsem k preprečevanju in opozarjanju na najpogostejše kršitve, ki so bile ugotovljene v preteklih akcijah, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov.

Rezultati pripetosti v letu 2016 slabi

V letu 2016 je Agencija za varnost prometa izvedla sistematično opazovanje pripetosti voznikov, pri čemer so se vozniki tovornih vozil in avtobusov izkazali kot najbolj tvegani vozniki v prometu. Rezultati opazovanja pripetosti so pokazali, da vozniki tovornih vozil v povprečju uporabljajo varnostni pas v 67 % (potniki na sprednjih sedežih v tovornih vozilih v povprečju 63 %), vozniki avtobusov pa v povprečju 36 %.