Kolikšna je bila v Šaleški dolini volilna udeležba do 11. ure?

Foto: STA

Danes v Sloveniji potekajo lokalne volitve 2022. Volilni upravičenci, teh je nekaj manj kot 1,7 milijona, ob prihodu na volišče prejmejo najmanj dve glasovnici, za volitve župana in za člane občinskega sveta. Lahko pa bo glasovnic tudi več. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo namreč potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Z Državne volilne komisije so sporočili, da je bila volilna udeležba do 11. ure v Mestni občini Velenje 12,02 %, v Šoštanju  15,33 %, v Šmartnem ob Paki pa se je na volišče že odpravilo 15,63 % volilnih upravičencev.

Današnje volitve v vseh občinah sicer še ne bodo prinesle odgovora, kdo bo novi župan. Kjer noben od županskih kandidatov ne bo dobil večine glasov, bo namreč odločal drugi krog, ki bo 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.