Ko oči slišijo

Za 85. rojstni dan častnega občana Občine Šmartno ob Paki Jožeta Napotnika trajen dokument o malem velikem človeku in njegovem velikem umetniškem opusu 

»Takšnega rojstnodnevnega dogodka pa še ne! Čisto Jožetu Napotniku in njegovi ženi Milici podobno. Vedno presenečata in tudi tokrat je bilo tako,« bi lahko povzeli komentarje izbranih iz cele Slovenije, ki so pred tednom dni, 16. februarja, napolnili dvorano kulturnega doma v Šmartnem ob Paki. Na dogodek jih je povabil Jože – Zimov Pepč (kot ga poznajo domačini) zato, da bi skupaj s tistimi, ki ga na njegovi življenjski in umetniški poti spremljajo, podpirajo in mu stojijo ob strani, praznoval 85. rojstni dan. Bil je poseben tudi zato, ker je prav na njegov rojstni dan izšla biografija o življenju in delu slavljenca z naslovom Ko oči slišijo. Knjigo je v nakladi 300 izvodov izdalo Kulturno umetniško društvo Paka Šmartno ob Paki.

 Knjiga o veliki legendi iz majhnih Gavc
»Jože Napotnik je častni občan Občine Šmartno ob Paki in eden tistih, ki s svojim delom na veliko promovirajo našo lokalno skupnost naokrog. Ker letos praznuje 85 let, smo si rekli: pa dajmo narediti nekaj takšnega, kar bo darilo ob častitljivem jubileju in hkrati trajen dokument o malem, velikem človeku in njegovem umetniškem opusu, kakršnih v slovenskem prostoru ni najti. O veliki legendi iz majhnih Gavc, ki bo živela večno. Knjiga je bila logična izbira,« je pojasnil razloge za izdajo biografije predstavnik društva in njen urednik Jože Krajnc.

Ob prebiranju knjige se bralec, dodaja sogovornik, seznani z njegovo zelo zanimivo življenjsko zgodbo, ki se začne v Gavcah pri Šmartnem ob Paki, kjer Jože še danes ustvarja, z njegovim delovnim »opusom« v velenjskem Gorenju, kjer je med  drugim prebarval kar 2.640 avtomobilov servisa Gorenje, nato nekaj časa služboval v Rudniku lignita Velenje in se naposled odločil za pot svobodnega umetnika.

Vzporedno z življenjsko zgodbo je v knjigi zapisano tudi njegovo umetniško ustvarjanje: od velikih scen za razne prireditve, slik do karikatur in vsega ostalega. V knjigi z več kot 150 stranmi je veliko fotografij in več kot 30 zapisov ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali z njim. Je bilo težko izluščiti zanj najpomembnejše stvari? »Je bilo, ker je veliko tega. V knjigo nismo spravili vsega, nekaj smo pustili za 100-letnico praznovanja.« In kakšen je bil komentar slavljenca, ko je knjigo vzel v roke? »Nič, razjokal se je,« je sklenil Jože Krajnc.

 Da za okrogli jubilej držim v rokah knjigo o sebi …
Slavljenec je bil tudi tokrat zelo ganjen. »Vsako srečanje z najbližjimi, s prijatelji, z znanci, s sodelavci je zame svojevrsten praznik veselja. Ko pa se srečamo ob pomembnih dogodkih, je to zame še posebno doživetje, ki se mi neizbrisno vtisne v že rahlo opešan spomin. Komaj si upam predstavljati, da sem s svojim delom in z življenjem zaslužil to čast in slavo, da za okrogli jubilej držim v rokah meni posvečeno knjigo. Takšnega darila si ne bi upal zaželeti niti v najlepših sanjah. Vsem hvala, rad vas imam,« je komentiral izid knjige slavljenec Jože.

Zajeten je seznam tistih, ki so poskrbeli za skoraj tri ure prijetnega praznovanja rojstnega dne na odru. Velja pa omeniti ansambel Spev, pevko Darjo Gajšek, kvartet Svit s citrarko, citrarja Petra Napreta, plesalce Plesnega mesta, Vinka Šimeka, Francija Podbrežnika – Solčavskega.