Kljub dežju Princeska uspešeno pristala!

Pirančani se ponašajo s prireditvijo »Spust Princeske z zvonika«. Posvečena je dogodku, ko naj bi leta 1343 Sv. Jurij rešil Pran in Pirančane pred strašno nevihto. Letošnja Princeska Urša Kveder je kljub dežju uspešno pristala v naročje princa!

Prireditev, ki v Piranu do zadnjega kotička napolne Tartinijev trg, se je letos razpotegnila čez cel vikend. V resnici pa se je v Piranu dogajalo kar cel mesec. Prvi korak je izbor Princeske. Le ta mora biti Pirančanka. Nadaljevalo se je s predstavitvijo letošnje Princeske Urše Kveder in njene nove obleke. V zadnjem tednu so na zvonik, ki se bohoti na hribčku nad Piran izobesili 20 metrov dolgo zastavo. Na zastavi je Princeskin grb, v katerem je tudi del slike, ki jo je leta 1346 papež Klement iz Avignona poslal Pirančanom. Dan pred spustom se je princeska »okopala« v piranskem mandraču in zatem je sledilo kronanje. Princeska 2017 je predala krono Princeski 2018.

Med prireditvijo je Piran do dobra namočila 20 minutna poletna nevihta. Dež je namočil tudi nastopajoče in vse tiste, ki so bili na trgu v pričakovanju spusta. Letos so publiko navdušili metalci zastav in bobnarji iz Italije. Vzdušje je pričarala tudi flavtistka Jelena Pešič. Princesko je po pet minutnem spustu v naročje ujel Princ, ki je letos uspešno zamenjal župana.

Prireditev so uspešno izpeljali člani društva ŠKID jaz sem najboljši s pomočjo članov Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana, Avditorija Portorož in s finančno podporo Občine Piran.

Foto arhiv ŠKID