Koliko denarja za dispečiranje?

Ljubljana, 7. februarja – Prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš), za kar je podlaga sprememba energetskega zakona, ki je v javni obravnavi do 7. marca, bi lahko letno največ znašal 25 milijonov evrov. Prispevek bi se obračunaval na obračunsko moč in bi na položnicah za elektriko dosegel približno en evro.

Višina prispevka je sicer odvisna od tega, koliko bi vlada v določenem letu namenila za ta ukrep. “Prispevek bi se obračunaval na obračunsko moč in bi predvidoma znašal petino prispevka za obnovljive vire energije na položnicah oz. okrog en evro na mesec na položnico oz. 0,2273 evra za kilovatno uro, pri najvišjem predvidenem letnem obsegu ukrepa prednostnega dispečiranja (25 milijonov evrov),” so za STA pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ukrep bi bilo možno sprožiti šele po predhodni odobritvi Evropske komisije. Nadaljnji pogoj je pojasnilih ministrstva sprememba energetskega zakona, ki bi omogočala vladi, da uredi in izvaja ukrepe energetske politike tudi na področju zagotavljanja zanesljive oskrbe z električno energije.

Vlada bi ukrep uvedla, ko bi bile razmere na trgu z elektriko takšne, da nizke cene ne bi zagotavljale obratovanja domačih elektrarn, ki so nujne za zagotavljanje sistemskih storitev v razmerah, ko čezmejno zagotavljanje sistemskih storitev še ni v celoti urejeno in zagotovljeno. To sicer na ministrstvu pričakujejo okrog leta 2022.

“Brez teh storitev se ne da zagotoviti zanesljivega delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije,” so poudarili na ministrstvu. Teš je namreč sistemska elektrarna, predstavlja približno tretjino doma proizvedene električne energije.

Teš trenutno zagotavlja večino nujno potrebne sekundarne regulacije, ki je še ni mogoče zagotavljati čezmejno v regiji. “Zato je treba poskrbeti, da jo bo Teš lahko še vedno zagotavljal,” so izpostavili na ministrstvu.

Predlagani uvedbi prednostnega dispečiranja za Teš, ki ga bremeni 1,4 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok, nasprotujejo v slovenskem delu okoljske organizacije Greenpeace.