Kje se smučanje najbolj izplača?

Smučanje je še vedno slovenski nacionalni šport, a žal postaja vedno dražji in tako vse težje dostopen. Analizirali smo ponudbo smučišč v Sloveniji in okoliških državah, kamor Slovenci radi odhajamo na snežne strmine, in preverili cene smučarskih vozovnic.
Čeprav slovenska smučišča z zastarelimi napravami ne sledijo razvoju smučišč v okoliških državah, so med smučarsko sezono polna. Največ žičnic, kar 19, je v Kranjski Gori, na Mariborskem Pohorju jih je 15, na Rogli 13. Smučišče Kanin ima na naši strani pet naprav – so pa edini v Sloveniji, ki letos niso dvignili cene smučarske vozovnice, da ostajajo konkurenčni ceni vozovnice na italijanski strani. Smučišča so veliki porabniki električne energije, ki se je v zadnjih mesecih močno podražila. Zato so cene smučarskih vozovnic na slovenskih smučiščih letos višje od pet do deset odstotkov.
Kar zadeva dolžine prog, je največje slovensko smučišče Mariborsko Pohorje, ki jih ima 32,9 kilometra, na Voglu jih je 22 kilometrov, v Kranjski Gori 20, na Krvavcu 18,5 kilometra, na smučišču Cerkno pa 18 kilometrov. Na Kopah je 8,5 kilometra prog, na smučišču Kanin/Sella Nevea pa je 30 kilometrov smučarskih prog.

Dnevna in tedenska smuka v Sloveniji

Za dnevno vozovnico za odraslega boste na slovenskih smučiščih odšteli od 17,50 evra na smučišču Črna na Koroškem, na Kopah 34 evrov, v Kranjski Gori 37 evrov, na Krvavcu, Mariborskem Pohorju ter Rogli 39 evrov, v Cerknem 36,30 evra, najdražja pa je na Voglu: 40 evrov.
Če se na smučanje v Sloveniji odpravi družina z dvema odraslima, najstnikom in otrokom, bo za šestdnevno vozovnico v Kranjski Gori odštela 685 evrov, na Krvavcu 714 evrov, na Rogli 667 evrov, na Mariborskem Pohorju 536 evrov, na Voglu 659 evrov in v Cerknem 579 evrov.
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so ocenili, da boste glede na ceno vozovnice in dolžino prog največ za svoj denar dobili na Krvavcu, Mariborskem Pohorju, v Kranjski Gori in Cerknem, če so vam všeč zahtevnejše proge. Če ste za malo manj zahtevne proge, boste največ iztržili na Mariborskem Pohorju, ki mu sledita Kranjska Gora in Cerkno.

Smučanje v Avstriji dražje kot doma

Slovencem najbližja so smučišča na avstrijskem Koroškem in Štajerskem ter nekaj italijanskih smučišč, ki pa so v povprečju malce dražja od slovenskih. V Avstriji boste za dnevno smučarsko vozovnico za odraslega odšteli od 35 evrov na Golici (Koralpe), 68 evrov v Flachauu, na Mokrinah (Nassfeld) 56,50 evra, enaka cena je v Bad Kleinkirchheimu, v Mölltaler Gletscherju pa stane dnevna vozovnica za odraslega 59 evrov.
Tudi šestdnevne vozovnice so dražje kot pri nas: na Golici (Koralpe) bi za družino z dvema odraslima, najstniškim otrokom in otrokom odšteli 931 evrov, v Bad Kleinkirchheimu 949 evrov, v Flachauu pa 1085,50 evra, enaka cena je v Schladmingu. Cena šestdnevnega smučanja za družino na Obertauernu je 939 evrov, 949 evrov pa na smučišču Katschberg. Za šestdnevno smučanje na Golici je cena občutno nižja, omenjena družina bi odštela 620 evrov.
Med koroškimi smučišči bi morali dobri smučarji največ za svoj denar dobiti v Bad Kleinkircheimu, na Mokrinah, Katschbergu in Osojščici. Za tedensko smuko, kot ocenjujejo na ZPS, pa se vam že izplača odpotovati nekaj dlje. Flachau in  Schladming sta po izbranih kriterijih boljša od vseh koroških smučišč, njim podobno se odreže smučarsko središče Kals-Matrei, če pa imate raje bolj umirjene terene, je dobra izbira tudi Obertauern.

Italijanska smučišča – bogata, a draga

Številne naprave in dolge proge italijanskih smučišč so razlog visokih cen smučarskih vozovnic, a kljub temu so Dolomiti izjemno priljubljeni med slovenskimi smučarji. Najvišjo ceno vozovnice imajo Dolomiti Superski, velja za vsa dolomitska smučišča, ponujajo pa več kot 400 žičnic in kar 1200 kilometrov bolj kot ne povezanih prog za 74 evrov na dan.
Če vam celodnevna smuka po tisočih kilometrih proge ne leži in si izberete cenejšo vozovnico za samo eno smučarsko središče znotraj dolomitskih smučišč, kot je denimo Kronplatz, dnevna vozovnica stane 69 evrov, enaka cena je za Drei Zinnen. Cena za družinsko šestdnevno vozovnico v Kronpaltzu je 1249 evrov, 1380 evrov pa za celotne Dolomite.

Ugodna smuka na Balkanu

Vse več Slovencev se na smučanje odpravi tudi na Balkan, kjer po urejenosti infrastrukture prednjačijo pred tujimi in slovenskimi smučarskimi središči, konkurenčne pa so tudi cene. Po Evropi je še nekaj tako velikih smučarskih središč, a zaradi nizke cene vozovnic je privlačna alternativa predvsem Jahorina v Bosni in Hercegovini, kjer dnevna smučarska vozovnica stane 31,19 evra, šestdnevna smuka pa bi družino stala 538,54 evra. Na sosednji Bjelašnici dnevna vozovnica za odraslega stane 21,47 evra, šest dni smučanja za družino pa stane 391,13 evra.

Manjša smučišča, nižje cene

V Sloveniji imamo tudi nekaj manjših smučišč, običajno opremljenih z do tremi vlečnicami, ki so primerne predvsem za začetnike, najde pa se tudi kakšna bolj izrazita strmina. Žal jih je v preteklih letih kar nekaj zaprlo dejavnost, saj sneg vztraja le še v srednje- in visokogorskih smučiščih, pa vendar jih nekaj ostaja, saj so ne nazadnje pomembna za smučarje začetnike in veljajo za uvod v smučanje na velikih smučiščih in uporabo naprav. Seveda se na manjša in s tem cenejša smučišča lahko odpravimo tudi v okoliške države, pa vendar je na primer na avstrijskem Koroškem vozovnica tudi na manjših smučiščih dražja kot v Sloveniji.