Kdo so kandidati za naj osebnost januarja?

Glasovnica je objavljena v Našem času, glasujete lahko v četrtek, 16. in 23. februarja, ob 12.20 na Radiu Velenje. Glasovanje je nagrajeno. Kandidati januarja 2023 so:

Gašper Štern, oblikovalec

Umetniški direktor AV studia Gašper Štern je študiral na Fakulteti za arhitekturo, a se je po spletu naključij v času študija ukvarjal tudi z oblikovanjem in to je zdaj njegovo delovno področje. Letos sta skupaj s sodelavko Saro Mlinar sodelovala na 15. mednarodnem oblikovalskem natečaju Plaktivat za družbeno angažiran plakat, na katerem je sodelovalo 780 oblikovalcev iz 30 držav. Strokovna komisija, ki ozavešča o pomenu darovanja krvi, je njun plakat z naslovom Resnična grozljivka izbrala za zmagovalca.

Njuno sporočilo? »Najin vpogled je bil ta, da je lahko resnična grozljivka, ko ni krvi. Lahko reši življenje, zato postani krvodajalec. Ciljali smo na mlajšo populacijo, katerih pozornost je težko ujeti. Grozljivi plakati vzbudijo pozornost mlajše generacije,« je prepričan Štern, ki tudi meni, da so plakati še vedno pomemben medij za oglaševanje, saj so vidni v vsakdanjem življenju, hkrati pa zaradi lokacijske navezave dajejo možnost, da se dlje časa ohranijo v spominu ljudi. Postali so na nek način obrtniško prestižen izdelek. Niso toliko “instant” oglas, ki le odbrzi mimo nas, ampak so trajnejša sporočila, zato jim je treba dati še toliko večjo pozornost, tako pri vizualni podobi kot v sporočilih, da pritegnejo pozornost. Dober plakat je likovno dovršen, atraktiven, čist in pregleden, kreativen, presenetljiv, najpomembneje pa je, da enostavno prenese idejo do ljudi oz. ciljne skupine,« pravi Gašper.

 

Urška Stropnik Šonc, ilustratorka otroških knjig

Velenjčanka Urška Stropnik Šonc, ki je na mariborski pedagoški fakulteti diplomirala na temo knjižne ilustracije, spada med vidnejše slovenske sodobne ilustratorke otroških slikanic, učbenikov, delovnih zvezkov, sodeluje s številnimi založbami in revijami za otroke. Na Ljudski univerzi že četrto leto vodi likovne delavnice za otroke in se predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah.

S svojimi ilustracijami širi pozitivna sporočila in lepša svet otrokom, ne le s knjigami, ampak tudi s poslikavami sten – v našem okolju jih imamo v pediatrični čakalnici Zdravstvenega doma Velenje, v večgeneracijskem centru Planet generacij LU Velenje, v Termah Topolšica, zobozdravniških ordinacijah. »Dobila sem že povratne informacije, koliko lažje je sedeti v čakalnici pri zdravniku, če ob tem lahko opazuješ motivacijsko stensko poslikavo. Otrok se ob tem pomiri, starši ga ob risbi lahko zamotijo s pogovorom, pripovedovanjem zgodbe. Bolečina je manjša, strah je manjši,« je prepričana ilustratorka.

»Nekaj talenta je v meni, a treba je imeti tudi kaj znanja, biti vztrajen, delaven, da risbo pretvoriš v likovni jezik, da otrokom ne ponudiš kiča, ampak kakovostno ilustracijo zgodbe. Poleg tega pa, da je risba didaktična, učljiva, humorna in na nivoju razumevanja otroka,« pravi Urška. Všeč ji je, da so njene risbe prepoznavne, pravi, da je prepričana, da po 22 letih s toliko knjigami in drugega ustvarjanja pušča sled, dobro sled.

 

Lara Prašnikar, naj nogometašica

Kdor samo z enim ušesom in enim očesom spremlja dogajanja v športu, sploh v nogometu, mu najbrž Lare Prašnikar iz Šmartna ob Paki ni treba posebej predstavljati. Simpatično 24-letno dekle prihaja iz priznane nogometne družine, saj je oče Bojan nekdanji uspešen slovenski selektor in trener, ki se je preizkusil tudi v tujini, brat Luka se je dokazoval v 1. slovenski ligi, v zadnjem času pa je močno vpet v delo šmarškega nogometnega kluba.

A, Lara rada pove, da vse, kar je dosegla na svoji športni poti doslej, ni dosegla zaradi priimka. So veliko trdega dela, vztrajnost, volja ključ do uspeha? »Ne. To so le osnove, pri uspehu pa igra vlogo še veliko več dejavnikov. Eden med njimi je tudi sprejemanje odločitev o poteku športne kariere posameznika. Pri meni lahko rečem, da me obdajajo pravi ljudje, ki mi pri tem pomagajo. Zato sem tam, kjer sem,« odgovarja.

Prvih nogometnih korakov se je naučila le streljaj od svojega doma, pravo nogometno pot nato nadaljevala v velenjskem Rudarju, pri 18-letih pa odšla v Nemčijo, kjer je postala poklicna igralka nogometa. 4 leta je nosila dres Turbine iz Potsdama, zadnji dve leti pa Eintrachta, s katerim je podaljšala pogodbo do leta 2025.

Tudi tu nadaljuje pisanje uspešne nogometne zgodbe. Med drugim je bila lansko jesen najboljša strelka kluba in najuspešnejša nogometašica v Bundesligi. Hkrati sodi med stebre slovenske ženske nogometne reprezentance, kjer se dokazuje kot uspešna napadalka. Po izboru športnega dnevnika Ekipa SN in v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev je postala prva najboljša nogometašica leta pri nas.