Kdo bo Bob leta?

V soboto, 1. aprila ob 20. uri bo v SNG Maribor slovesna razglasitev Boba leta 2022, dobitnika najboljše izjave po mnenju Večerovih bralcev in širše slovenske javnosti. Ker TV Slovenija dogodka letos ne bo prenašala, so vstopnice za Bob leta prvič v 24-letni zgodovini v prosti prodaji, zainteresirani gledalci pa si jih lahko zagotovijo na Eventimu.

Bob leta, ki je Večerova svojevrstna blagovna znamka in neke vrste zaščita odločne, kritične misli in besede, bo v soboto, 1. aprila, ob 20. uri v SNG Maribor. Prireditev ni bila umeščena v spored TV Slovenija, kar pomeni, da je v neposrednem televizijskem prenosu ne bo mogoče spremljati. Nakup vstopnice je tako tudi izrek neposredne podpore Večeru, ki ostaja pomemben nacionalni in regionalni medij kljub težkim razmeram, v katerih danes izhajajo tiskani mediji.

Matija Stepišnik, odgovorni urednik Večera je ob letošnji akciji Bob leta povedal: “Živimo v času agresivnega populizma, v javnem prostoru je veliko hrupa, neštetih glasov, tudi vulgarnih, lažnivih, ki imajo med drugim tudi to ambicijo: da preglasijo resnico, močno, odločno, iskreno besedo, ki da misliti. Javna uporaba (raz)uma je zaveza, s katero bi se mediji, intelektualci, seveda tudi odgovorna (!) politika in drugi udeleženci javne razprave morali zoperstaviti temu valu, ki nas potiska v nižje lege civiliziranosti. Bob je tista ‘rastlina’, ki jo moramo čuvati, da bo obilno rodila v teh krajih. Reči bobu bob pomeni upor proti banalnosti, plitkosti, površnosti, proti manipulacijam in kulturi ‘fake news’. Zato si skupaj prizadevajmo, da bo bob rasel, da ga bo vedno več. Ne velja le za Večer, ampak za nas kot družbo.”

Dobitnik boba leta bo eden od desetih finalistov:

  • Matjaž Gruden, pravnik in diplomat: “Morda nam bo kvalitativni korak k demokraciji uspelo napraviti takrat, ko bomo sposobni razlikovati med tem, kaj je osebnostna motnja in kaj sta politična ideja in program.”
  • Boštjan Narat, glasbenik in filozof: “Naša neumnost je kot Luka Dončić – ne moremo je ustaviti, lahko se samo trudimo omejiti njen vpliv in učinek.”
  • Jana Javornik, sociologinja: “Za majhno državo brez denarja so ključne človeška pamet in roke. To je tudi vse, kar imamo. Kogarkoli lahko naučimo, kako lahko doseže, karkoli želi in kjerkoli to želi. A težava Slovenije je, da ne ve, kaj hoče.”
  • Slavko Vetrih, bivši župan Vitanja: “Politika je čudna stvar, ki prinese veliko dobrih in slabih rešitev. Ima pa še eno lastnost – zelo težko je popravljati njene napake.”
  • Spomenka Hribar, filozofinja in sociologinja: “Ne gre za partizane, za domobrance, gre za to, kako sobivamo danes, mi, tukajšnji.”
  • Ahmad Shamieh, sirski begunec v Sloveniji: “Ko je zakon napisan meni v prid, začne proti meni delovati politika. Ko je zakon proti meni, pa mi rečejo, da tako pač piše v zakonu.”
  • Simona Hamer, dramatičarka: “Ljudje o svojih problemih več ne govorimo, ampak govorimo zato, da jih zakrijemo. Blebetanje namesto izpovedovanja. Distanca namesto povezanosti. Filter namesto reala. Početi namesto biti.”
  • Rok Kronaveter, nogometaš: “Ko sem odraščal, je večina otrok tekala na ulici, komaj smo čakali, da bomo igrali s starejšimi. Zdaj otroci odraščajo v drugih okoliščinah, zbližali so jih družbena omrežja in mobilne naprave, a jih tudi oddaljili.”
  • Andrej Blatnik, urednik in pisatelj: “Svet nas sili v vse večjo individualizacijo, diktira, kako mora vsak poskrbeti zase, in potem skupnostne zgodbe, kakršni sta vzdržna prihodnost in kultura, izginjajo oziroma se jih prepušča sanjavim umetnikom in okoljskim aktivistom.”
  • Dan Podjed, antropolog: “Imamo cel kup gurujev sreče, ki nas prepričujejo, da nismo dovolj srečni in da se moramo potruditi, da bomo bolj. A mislim, da bomo najbolj srečni takrat, ko se bomo nehali truditi biti srečni in ko bomo namenili pozornost drugemu.”

Informacije o akciji: www.vecer.com/bobleta

Pokrovitelji prireditve Bob leta 2022: ZAVAROVALNICA SAVA, NOVA KBM, VZAJEMNA ZDRAVSTVENA ZAVAROVALNICA, VRTNI CENTER MOGA, AVTO KOLETNIK IN NOVOGRADNJE MARIBOR.