Karel Pečko – 100 let – Moja slika. Moja gora.

Mislinja – Ob 100-letnici rojstva akademskega slikarja Karla Pečka, so tudi v Kulturnem društvu Jože Tisnikar Mislinja pripravili razstavo v njegov spomin. Prav Karel Pečko, ki se je rodil v Vuhredu, deloval pa v Slovenj Gradcu, je imel namreč pomembno vlogo v življenju slikarja Jožeta Tisnikarja iz Mislinje. Ta posebna zgodba se je začela odvijati v petdesetih letih, ko sta se srečala mlad akademsko izobražen slikar in preprost bolničar iz slovenjgraške bolnišnice, ki je rad slikal. Med mentorjem in učencem se je stkalo čez leta veliko prijateljstvo, ki sta ga ohranila vsa leta. Ne samo strast do umetnosti, tudi podobna življenjska zgodba ju je družila – revna in težka mladost, trdo delo, vojna …

Karel Pečko je svoje mentorsko delo odlično opravil in kot dober prijatelj stal ob strani Tisnikarju v dobrih in mračnejših časih. Oba sta bila člana Društva slovenskih likovnih umetnikov. Karel Pečko pa je bil med drugim tudi član Kulturnega društva Jože Tisnikar. Ves čas je z velikim veseljem podpiral idejo in željo društva po ureditvi galerije v Tisnikarjevi rojstni hiši, ki so ji, ko jim je to uspelo, dali ime »Kavka«.

Zaradi korona virusa so se v društvu morali močno potruditi, kako poiskati pot, da lahko spet odprejo vrata hiše ter primerno obeležijo spomin na Karla Pečka. Sedaj je razstava na ogled, obiskovalci pa lahko občudujejo umetniška dela več kot petdesetih slikarjev, ki se predstavljajo v Pečkovi najljubši temi – v krajinarstvu.

Naslov razstave je MOJA SLIKA. MOJA GORA in je vsekakor vredna ogleda.