Kam pa greste vi na maškarado?

70. Pust šoštanjski

V soboto, 18. februarja, ob 15. uri vabljeni na 70. karneval Pust šoštanjski. Po njem bo maškarada v Športni dvorani Šoštanj z Vagabundi in Mladimi Dolenjci. Nagradili bodo najlepše maske.
Kot je povedal Peter Radoja, predsednik Turistično-olepševalnega društva, so Šoštanj že pred časom okrasili s pustnimi trakovi, postavljene so tudi reklamne table. »Rdeča nit bo zdravstvena reforma, ki pri nas nikakor ne uspe. Zato bomo zdravstvo skušali rešiti kar na našem karnevalu. Ta bo tudi letos mednarodno obarvan. Privabili smo več kot 20 skupin, od tega 7 iz tujine. Komaj čakajo godbeniki Zarje, Tresimirji in Šoštanjski koši, domačim maskam se bodo pridružile številne druge, tudi nepogrešljivi kurenti,« je povedal, potem ko so se že vrnili z obiska na Hrvaškem, na Ptuju, šli bodo še v Dobovo, Mozirje.
Organizatorji vabijo radovedneže in željne zabave, da pridejo v Šoštanj nekaj pred pričetkom karnevala, odprta pa bodo vsa mestna parkirišča, tudi v TE Šoštanj.

Nedeljsko pustovanje v Šmartnem ob Paki

Pustne maske vseh vrst bodo v Šmartnem ob Paki lahko rajale v nedeljo, 19. februarja, od 15. ure dalje v dvorani šmarškega kulturnega doma. Organizatorji – Društvo prijateljev mladine – obljubljajo vsaki maski brezplačen krof in pijačo. Za glasben del prireditve bo poskrbel DJ Podgy.

Otroška pustovanja v Velenju

Mestna četrt Velenje – Levi breg Vzhod vabi na Kardeljevo ploščad v soboto, 18. februarja, ob 11. uri na tradicionalni otroški pustni karneval. V programu bodo otroške karaoke, najbolj izvirne maske bodo nagrajene.
Na pustni torek, 21. februarja, od 16. ure dalje vabi male, srednje in velike maškare Pikino otroško igrišče v središču Velenja. Za pravo pustno rajanje bosta poskrbela DJ Mrky in Andreja – 2Party. Nagradili bodo najizvirnejše pustne maske – razglasitev zmagovalcev bo pod strogim očesom pustne komisije potekala ob 17. uri.
V primeru slabega vremena bo pustovanje prestavljeno v Rdečo dvorano.

Pust Mozirski bo 31. podelil trške pravice

V Mozirju vsako pustno obdobje naznanijo 11. novembra ob 11.11 predhodnega leta, ko s trškim topom usekajo sredi trga in naznanijo program pustnega obdobja do pepelnice naslednjega leta.
Pust mozirski se prične danes, na debeli četrtek, in nadaljuje pozno v noč s podeljevanjem trških pravic priseljencu, ki je v aktualnem obdobju največ pripomogel k razvoju Mozirja. Petek bo dan za glasbeno zabavo. Sobota bo zaznamovana s celodnevnim rajanjem: obiskovanje drugih krajev Zgornje Savinjske doline, zvečer pa z gala maškarado z izborom najbolj izvirne maske.
V nedeljo se bodo pustnaki v maskah na mozirskem trgu zbrali že navsezgodaj, prebudili vse Mozirjane in obhodili trške meje. Popoldne bo otroška maškarada, kjer ne bo manjkalo norčavega programa za otroke.
Ponedeljkovo okol’ofiranje se bo zagotovo prevesilo v pustni torek, ko maske prevzamejo oblast na občini. Ob 16. uri bo sledila tradicionalna karnevalska povorka, na kateri sodelujejo tudi maske iz tujine. Večerna torkova pustna zabava, ki se zavleče pozno v noč, vedno prevesi dogajanje v pustni pokop, ki ga pustnaki v črnih hlačah obeležujejo na pustno sredo.