Kako zmanjšati položnice za elektriko?

Je mogoče pri uporabi elektrike v domačih gospodinjstvih sploh prihraniti? Lahko privarčujemo če ugašamo luči? Peremo ponoči? Koliko pa porabijo telefonski polnilci? Jih je smiselno izklapljati? Kaj pa če zamenjamo dobavitelja? Se nam bo poznalo na položnici?

Strokovnjaki pravijo, da je še vedno smiselno uporabljati dvotarifni števec. Zakaj? Če imate doma dvotarifni števec, potem lahko nekatere gospodinjske aparate uporabljate takrat, ko je čas nižje tarife: pralni, sušilni ali pomivalni stroj vključimo zvečer ali zgodaj zjutraj, ko je elektrika še cenejša. Tudi pečica je velik porabnik energije, tako da jo uporabljajmo izključno, ko velja nižja tarifa. To je med delovniki od 22. do 6. ure, ob vikendih in praznikih pa ves dan, torej 24 ur.

Ne glede na to, kakšen števec imamo, je nujno dosledno ugašajte luči, seveda pa je priporočljiva še menjava žarnic. Varčne žarnice porabijo tudi do 80 odstotkov manj energije kot klasične žarnice.

V vročih dneh nam še kako prav prideta hladilnik in zamrzovalnik. A oba sta prav tako velika porabnika elektrike. Privarčevali bomo, če ju ne vzdržujemo na prenizkih temperaturah. Idealna temperatura hladilnika je od 4 in 5 °C, zamrzovalne skrinje pa –18 °C.

In še opozorilo za vse, ki radi postopajo pred odprtim hladilnikom. Vsakič, ko odprete vrata hladilnika, ta izgubi 30 odstotkov hladnega zraka. To pomeni, da mora delati močneje, da se spet ohladi. Razmišljanje pred odprtim hladilnikom kaj bi in kaj ne bi torej odpade – če želimo zmanjšati položnico za elektriko.

Spremeniti bo potrebno navade

Mnogo ljudi se odloča za pranje perila na 90 °C, misleč, da je tak način pranja perila bolj učinkovit. Izkazalo se je, da temu ni tako, zato lahko brez skrbi peremo tudi na 40 °C in ne perimo napol praznih storjev.

Tudi neaktivni polnilci ali adapterji porabljajo električno energijo, zato jih po končani uporabi odstranimo iz vtičnice. Pred časom je bil narejen zanimiv test. V merilno napravo so vključili različne polnilce: za tablico, telefon, igralne konzole … Posamezni polnilci praktično niso porabili nič, ko pa jih je bilo vključenih več, je bila poraba večja.

Izračunali da bi sedem polnilcev v letu dni porabilo skoraj 3 tisoč kilovatnih ur elektrike. Sicer to ni tako zelo veliko, jih je pa dobro izključiti po uporabi vsaj zaradi varnosti, če ne že zaradi prihranka in okolja. Prejšnje raziskave so namreč pokazale, da bi lahko z elektriko cel mesec napajali mesto s 100.000 prebivalci, če bi vsi na svetu potegnili polnilce iz vtičnic. Tehnologija venomer napreduje, kar se pozna pri “požrešnosti” električnih naprav. Praviloma velja, da so starejše naprave bolj potratne kot novejše. V začetku je to sicer strošek, vendar se bo investicija čez čas povrnila.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da pregledate kako ugoden je vaš ponudnik električne energije. Dobro je redno slediti, kateri dobavitelji ponujajo najugodnejše pakete in razmisliti o zamenjavi. Vsi tisti, ki nameravate zamenjati dobavitelja, pa na spletnem mestu ponudnika podatki o ponudbi niso dostopni, zahtevajte pisno ponudbo, v kateri so pojasnjeni:cena, morebitni dodatni stroški, vezava in pogodbena kazen v primeru predčasnega odstopa – prekinitve pogodbe pred iztekom enega leta.

Enačba, kako kar največ prihraniti pri računu za elektriko, se zdi še kako preprosta – racionalizirati porabo tam, kjer za to ne žrtvujemo udobja, in izbrati najbolj pravega dobavitelja ugodno ceno. Slednje bo še toliko bolj pomembno v prihodnosti, ki je vsekakor zapisana električnim vozilom.