Kako se bomo ogrevali?

Nas čakajo hladni radiatorji in višje cene?

radiatorNajbrž se vam zdi v tejle vročini tole vprašanje smešno, a je na žalost zelo resno! Termoelektrarna Šoštanj je sredi prejšnjega tedna odpovedala dolgoletno pogodbo o dobavi toplotne energije, predlog nove pa napoveduje povišanje cene iz sedanjih 11 na 14 evrov. Poleg tega predvideva, da ne bodo zagotavljali več nemotene oskrbe s toplotno energijo. V predlogu pogodbe je namreč predvidena možnost intervalov, ko TEŠ toplotne energije ne bi zagotavljal tudi do 72 ur.

To so predlogi, ki jih občani v občinah Velenje in Šoštanj, gotovo ne morejo sprejeti, zato sta vodstvi obeh že dvignili glas. Ugotavljata, da med drugim ne razumeta dviga cene. »Ves čas so nam govorili, da pomeni blok 6 za 30 odstotkov boljši izkoristek premoga, zakaj torej povišanje?,« pravi predsednik Sveta ustanoviteljev Komunalnega podjetja Bojan Kontič, ki motene oskrbe nikakor ne namerava sprejeti, sicer pa je tudi ni možno. Cela občina je grajena s predpostavko, da bo TEŠ zagotavljal nemoteno daljinsko ogrevanje in torej alternativnih možnosti nikoli v preteklosti nihče iskal. Termoelektrarna bo vsekakor morala uresničiti zaveze, ki jih je dala ob začetku gradnje bloka 6. Seveda pa je lokalna skupnost pripravljena sodelovati pri zagotovitvi tehnoloških možnosti za stabilen vir toplotne energije.

Informacijo smo preverili tudi pri direktorju termoelektrarne Šoštanj dr. Matjažu Eberlincu, ki je potrdil težave pri zagotavljanju toplotne energije ob morebitnem izpadu bloka iz omrežja. Za pogodbo pa je dejal, da je to šele predlog, o katerem se bodo še pogovarjali.