Kaj pomeni predčasno slovo od premoga?

Ljubljana, Velenje – Gotovo najaktualnejša tema v Šaleški dolini, zapiranje premogovnika in Termoelektrarne Šoštanj bo jutri predmet posveta, ki ga je pripravil časnik Finance in si ga bo možno v živo  ogledati na spletni povezavi https://www.youtube.com/watch?v=OYPDgIMp-Gw. Posvet bo potekal med 9.00 in 12. uro. Delovni naslov posveta je Kaj pomeni predčasno slovo od premoga za slovensko elektroenergetiko in šaleško socialo.

Udeležbo na posvetu so za zdaj poleg župana MO Velenje Petra Dermola potrdili predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup, vodja Sektorja za sklade Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijo Klemen Košir, direktor ELEK Zvone Košnjek, državni sekretar na Ministrstvo za infrastrukturo RS Blaž Košorok, raziskovalecna  Ekonomskem inštitutu dr. France Križanič, predsednik Sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot, direktor ELES mag. Aleksander Mervar, generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer, predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar, Gregor Skender iz družbe Deloitte Slovenija in Andrej Šušteršič, EIMV.

V fokusu posveta bo študija posledic opuščanja premoga, ki so jo izdelali v inštitutu EIPF in podjetju ELEK, na srečanju prvič javno predstavljena. Organizatorji so na vabilo kot iztočnice zapisali: Kdaj je smiselno zapreti Premogovnik Velenje? Naj z zapiranjem pohitimo ali uberemo bolj postopno pot? Kje bomo dobili elektriko? Kaj bo s šaleškim gospodarstvom? Kako močno bo socialno breme?

Dogodek bodo delili tudi na spletni strani Mestne občine Velenje www.velenje.si.