Jutri se obeta sneg do nižin

Foto: AVP

Po napovedih Agencije za okolje se bo jutri sredi dneva meja sneženja od severa začela spuščati. Popoldne bo dež ponekod prešel v sneg do nižin. Predvsem v nedeljo in ponedeljek bodo jutranje temperature nizke, kar na cestah pomeni tudi poledico, po nižinah bo lahko megla, ki terja posebno previdno vožnjo. Na spremenjene vozne okoliščine se je potrebno dobro pripraviti, prav tako je potrebno pripraviti tudi vozilo, svetuje Agencija za varnost prometa. Ne pozabite na osnove: dosledna uporaba varnostnih pasov, trezen voznik, osredotočenost na vožnjo brez distrakcij mobilnega telefona in multimedije ter prilagojena hitrost in tehnika vožnje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu. Spomnimo, december 2020 je bil prvi mesec v slovenski zgodovini brez smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Vsakdo naj s strpno in odgovorno udeležbo v prometu poskrbi, da bodo v najbolj čarobnem mesecu sijale le praznične ne pa tudi intervencijske luči.

Tehnika zaviranja je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču drugačna in terja še posebno previdnost. Ob upoštevanju praktičnih nasvetov za varno vožnjo, s prilagojeno tehniko vožnje in z ustrezno pripravo vozila bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje. Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev. Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi. Vidnost, previdnost, upoštevanje predpisov in cestnih razmer lahko zagotovijo varnejše poti za vse, tudi v manj ugodnih vremenskih pogojih.

Preverite informacije o stanju na cestah, preden se odpravite na pot, prav tako pred potjo očistite vozilo, če je zasneženo ali ima zaledenela stekla. Vožnja v jesenskih in zimskih razmerah, še posebej po spolzkem, poledenelem ali zasneženem vozišču, je praviloma zahtevnejša in od voznika terja veliko večjo osredotočenost na vožnjo.