Jutri se bo otrokom cedil med

Jutri je že tradicionalni dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk. Ob tem je ponovno poudarjen pomen lokalno pridelane hrane. Tako je letos ta dan namenjen tudi zahvali vsem pridelovalcem in predelovalcem hrane v Sloveniji.

Jutri bo že tradicionalno v vrtcih in šolah pripravljen zdrav zajtrk. Otroci bodo dobili maslo, med, mleko in jabolko. Vse sestavine zajtrka morajo biti iz lokalnega okolja.

Na šolah pripravljeni

Tako bo tudi na šolah v Šaleški dolini. Na Mestni občini Velenje, ki pri projektu sodeluje že od samega začetka, pravijo, da se akciji vsako leto pridruži več organizacij. Kot še pravijo, je glavni namen projekta otroke, mladino in širšo javnost seznanjati o pomenu zajtrka (še posebej zdravega), o prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Kako še povečati samooskrbo?

Vlade Republike Slovenije pa s tem projektom daje podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbuja zavedanje o pomenu domače samooskrbe, ohranjanju čistega, zdravega okolja in ohranjanju podeželja.

Da ne bi ostalo le pri besedah na kmetijskem ministrstvu, ki že bdi nad projektom, iščejo rešitve, kako še več hrane slovenskega porekla pripeljati tudi v javne prehranske obrate ter zagotoviti ustrezen nadzor nad izvajanjem takšne uredbe.