Jekleni most izdelan s pomočjo 3D tiskalnika

Gradbeništvo je nedvomno ena izmed redkih panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi bi gradbene projekte izvedel še hitreje, bolj ekonomično in predvsem varneje. Enega zadnjih trendov pa predstavljajo tridimenzionalni tiskalniki. Ti namreč zgolj na osnovi računalniškega modela omogočajo hitro in enostavno izdelavo fizičnega izdelka. Zaradi tega ne preseneča, da so ta postopek pred kratkim uporabili pri pripravi prvega jeklenega mosta, ki ima, verjeti ali ne, tudi praktično uporabnost.

Nizozemsko podjetje MX3D je prvi jekleni most javnost razkrilo v okviru nedavnega sejma Dutch Design Week, ki je potekal v Eindhovnu. Tu je šlo za 13 metrov dolg natisnjen most, ki je lahko brez težav zdržal težo 30 ljudi. Priprava prvega jeklenega mostu pa še zdaleč ni bila enostavna, saj so inženirji za omenjeni podvig potrebovali kar dobro leto dni. Ker pa je novost uspešno opravila preizkus nosilnosti, bodo natisnjen most že v začetku prihodnjega leta prestavili nad enega izmed kanalov v Amsterdamu.

Pri tem velja še omeniti, da so prvi natisnjen most, ki je bil ponujen v javno uporabo, konec lanskega leta izdelali že strokovnjaki iz tehnične univerze v Eindhovnu na Nizozemskem. Tu je šlo za osem metrov dolg in 3,5 metrov širok most, ki je bil postavljen v nizozemskem mestu Gemert. Most ima nosilnost petih ton, zgrajen pa je iz armiranega betona in 800 plasti, za njegovo izdelavo pa je poskrbelo podjetja BAM. Življenjska doba natisnjenega mostu pa naj bi bila po oceni strokovnjakov vsaj 30 let.

Vir: Računalniške novice