Izšla šesta knjiga v zbirki Kajuh 100

V zbirki Kajuh 100 je izšlo že šesto delo – Kajuh Objave, avtorja mag. Marijana Ruperta, skrbnika Rokopisne zbirke NUK in soavtorja tam postavljene razstave Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik – Kajuh. Knjigo je Rupert minuli četrtek v pogovoru z Davidom Vidmarjem Čerujem predstavil v preddverju Knjižnice Velenje.

Omenjeno delo ob avtorjevem spremnem eseju in opombah ponudi zbrano bibliografijo Kajuhovih objav, kar »na prvi pogled morda zgleda precej suhoparno, pozoren bralec pa vendarle lahko v tem najde tudi izziv, kaže se namreč zanimivo sosledje Kajuhovih del, preko katerih lahko vstopimo tudi v bistvo časa, v katerem je živel in ki ga na nek način tudi razodeva,« je Rupert povedal o Kajuhovi bibliografiji.

Ta, pravi, zaradi tragične usode, ki je doletela mladega pesnika, ni zelo obsežna, vendar uspe razkriti njegov izrazit pesniški razvoj. »To je več kot le nek nabor podatkov, razkriva se nam Kajuh, geneza njegovega življenjskega dela, pesniškega opusa – vse od prvih objav v Slovenski Mladini, objav v glasilih Srednješolec, Mladi Prekmurec in Sodobnost, ki je bila ena od najelitnejših literarnih revij tega časa, pa vse do objav v ilegalnih glasilih.«

Zadnjo knjigo v zbirki Kajuh 100, strip z naslovom Kajuh, pesnik partizan, ki je nastala po literarni predlogi romana Prestreljene sanje, bodo v Knjižnici Velenje predstavili 23. februarja, ob 19.19. Pogovor z avtorjema Zoranom Smiljanićem in Marijanom Pušavcem bo vodil David Vidmar Čeru. Predstavitvi knjige sledi še odprtje razstave ilustracij iz knjige.