Izbrani najlepši in najgostoljubnejši kraji

Ljubljana – Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna. Med večjimi mesti je kot najbolj urejeno in gostoljubno že drugič zapored izstopalo Velenje, med srednjimi prav tako drugič zapovrstjo Slovenj Gradec, med manjšimi pa Cerklje na Gorenjskem, so zapisali na TZS.

Velenju je med večjimi mesti sledilo Celje, na tretje mesto se je uvrstil Kranj. V kategoriji srednjih mest sta se za Slovenj Gradcem zvrstila Ptuj in Nova Gorica, med manjšimi kraji pa sta prvo trojico poleg Cerkelj na Gorenjskem sestavljala še Radlje ob Dravi in Šentjur pri Celju.

Med turističnimi kraji je prvo mesto v letošnjem izboru pripadlo Bovcu, sledita pa Radovljica in Bohinj z Bohinjsko Bistrico, med zdraviliškimi kraji pa je prvo mesto pripadlo Laškemu, ki se je uvrstilo pred Rogaško Slatino in Podčetrtek.

Med izletniškimi kraji je tokrat slavil Gorsko-turistični center Kope, sladita mu Črna na Koroškem in Begunje na Gorenjskem. Priznanje za najlepše urejeno mestno jedro je prejel Črnomelj, ki mu sledita še Kamnik in Slovenj Gradec, najlepše vaško jedro ima Šmartno v Goriških brdih, za katerim sta se uvrstila še gorenjska kraja Stara Fužina in Adergas, najlepše trško jedro pa ima Črna na Koroškem, ki mu sledita zgornji trg v Šentjurju in Ribčev Laz.

Najboljši kamp je spet Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa vnovič Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je tudi letos zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, najbolje ocenjen Petrolov servis je tisti na Kolodvorski ulici v Kopru.

Spletno glasovanje je medtem prvo mesto za urejenost med večjimi mesti dodelilo Celju, med zdraviliškimi kraji Laškemu in med turističnimi kraji Izoli. (STA)