Iskanje odgovora o pesnikih in stigmi končano

Mednarodno Pretnarjevo nagrado za širjenje slovenskega jezika in kultur po svetu je prejel Slovak Karol Chmel.

Velenje, 11. septembra – S slavnostno akademijo in podelitvijo treh festivalskih nagrad, med njimi tudi mednarodne Pretnarjeve nagrade, se je v petek zvečer v vili Bianca končalo 14. Mednarodno srečanje književnikov Lirikonfest 2015.  Velenjska knjižna fundacija je letos na njem tri dni gostila znane književnike in književne prevajalce iz 8 evropskih držav. Letošnji festival je zaznamovala tudi predstavitev ene najstarejših regionalnih literarnih revij v Sloveniji, tokrat pregledne 25. številke Hotenj. Okrogle mize so bile povezane z osrednjo temo festivala Pesnik – evropska stigma 21. stoletja, ta pa je »obdelana« tudi v posebni antologiji, ki je izšla ob letošnjem srečanju.

Po pogovoru z lavreati so na petkovi akademiji Poetična Slovenija najprej podelili velenjico slovenski pesnici Maji Vidmar za vrhunski desetletni pesniški opus. Mednarodno Pretnarjevo nagrado in z njo častni naslov »ambasador slovenske književnosti in jezika ter slovanskih kultur v svetu« je prejel Slovak Karol Chmel. Lirikonfestov zlat so letos podvojili; prejela sta ga slovensko-avstrijska književna prevajalka Daniela Kocmut in slovenski prevajalec Andrej Pleterski. Prve na podelitev ni bilo, drugi jo je dobil že drugič. Večer so, preden so se razšli, končali z odličnim koncertom skupine Patetico, znane po uglasbljeni poeziji. Sicer pa je dogodek tokrat od devetih spremljala le ena umetniška muza. Menda simbolično. »Muze se nam niso ničkaj polenile; v globalizacijskem čebru zelja se je skisala družba, ki tlači površno prelistan lirični svet,« je to komentiral programski vodja festivala Ivo Stropnik.

Jubilejno 25. številko Hotenj, zbornika Šaleškega literarnega društva Hotenja, so v okviru festivala predstavili v četrtek zvečer ob Škalskem jezeru. Uredili so jo Milojka B. Komprej, Peter Rezman, Tatjana Vidmar in Ivo Stropnik, glavni selektor avtorjev in besedil pa je bil pesnik Zoran Pevec. Pregledal je vse, kar so Hotenja objavila od leta 1981 do lani, in za objavo izbral dela 55 avtorjev.