Heliport že rešuje življenja

Prevoz bolnika s helikopterjem bistveno zmanjša čas premestitve, zato je tudi njegova obravnava boljša

Po zapletih je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec pred nedavnim vendarle pridobila dovoljenje za obratovanje heliporta na strehi novega prizidka, ki ga že uporabljajo. V manj kot mesecu dni so opravili šest helikopterskih intervencij v Klinični center v Ljubljano. Za prevoze urgentnih bolnikov bodo lahko helikopterske prevoze, ki jih za zdaj opravljajo pripadniki Slovenske vojske in Slovenske policije, izvajali v vseh letnih časih, po potrebi tudi ponoči.

Kot zatrjuje direktor bolnišnice Janez Lavre gre za pomembno, tudi strokovno pridobitev, saj omogoča boljšo obravnavo bolnikov. Helikopterski prevoz namreč bistveno skrajša prevoz urgentnega bolnika. Če premestitev v Ljubljano traja po cesti eno uro (odvisno od voznih razmer), je sedaj pot skrajšana na le 15 minut od starta na heliportu.

Služil bo lahko vsem bolnikom – od zgodaj rojenih otrok, kritičnih bolnikov, ki se jim je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo do hudih poškodb, ki jih v bolnišnici ne sanirajo. Lavre predvideva, da bodo opravili na leto od 100 do 300 prevozov. Stroške bo pokrila zdravstvena zavarovalnica, cena enega helikopterskega prevoza pa znaša blizu 690 evrov. »Če vemo, katere so prednostni omenjenega prevoza, ta ni bistveno dražji do cestnega. Menim, da je v državi nujno potrebna tudi uvedba helikopterskega reševanja.«
Janez Lavre je še povedal, da si želijo prisotnost helikopterja na njihovem heliportu 24 ur na dan, po vzoru bolnišnic v Celovcu, Beljaku ter v Vidmu v Italiji. Glede na raznolikost območja, ki ga pokrivajo in na pričakovano letošnje odprtje novega urgentnega centra, bi bil stacioniran helikopter ob regionalni bolnišnici upravičen.