Harmonikarji pozor! Prihaja ŠALEŠKA HARMONIKA

V Topolšici se bo to nedeljo, 8. maja ob 13.uri prvič odvijala Šaleška Harmonika. Gre za predtekmovanje gotovo najprestižnejšega slovenskega tekmovanja harmonikarjev – Zlate harmonike Ljubečne. Pogovarjali smo se z novim predsednikom Robertom Goličnikom. S katerimi izzivi se sooča in kakšno je po njegovem stanje na harmonikarskem področju? Preberite podrobnosti.

Šaleška harmonika bo letos potekala prvič. Kdo se lahko prijavi? Komu se bodo odprla vrata za Zlato harmoniko Ljubečne?

Tekmovanje za pokal Šaleške doline je bila moja želja že več let. Z lanskim letom ko sem postal predsednik Zlate harmonike Ljubečne, pa sem se odločil, da bom z ekipo organiziral to tekmovanje, ki bo istočasno predtekmovanje za ZLATO HARMONIKO LJUBEČNE. Organizirat dva tako velika tekmovanja je res velik zalogaj, a s podporo MO Velenje, občine Šoštanj in Šmartno ob Paki bomo to zmogli. Tekmovanje bo potekalo v Topolšici v neposredni bližini novega gasilskega doma, kamor pa se lahko prijavijo prav vsi. Veseli bomo tekmovalcev prav vseh starosti tako najmlajših, tistih s kilometrino in veteranov. Poleg praktičnih nagrad, smo za zmagovalce pripravili tudi denarne nagrade.

Od lanskega septembra ste tudi predsednik Zlate harmonike Ljubečne. Kako bo izpeljana letos?

Lani septembra mi je bilo zaupano vodenje tega prestižnega tekmovanja z najdaljšo tradicijo. Ideje kar puhtijo z mene in res letošnja Zlata harmonika bo drugačna. Že to, da bodo tekmovalci igrali kar v devetih kategorijah in to izključno slovenske narodno zabavne in ljudske skladbe omogoča tekmovalcem zelo enakovreden nastop. Nastopili bodo pred dvema komisijama katerih člane je izbral novi predsednik komisije Martin Juhart, kateri je medse povabil samo najboljše.

S katerimi izzivi se soočate kot novi predsednik?

Največji izziv je popolnoma nova podoba in potek tekmovanja Zlate harmonike Ljubečne, ukrepi katerih upam da vsaj v tolikšni meri ne bo, novi pravilnik, ki je že objavljen in na finalno Ljubečno pripeljati 50 – 70 tekmovalcev kot je to nekoč že bilo. Letos smo si zadali, da tekmovanje še bolj približamo tudi obiskovalcem saj brez občinstva ne gre, zato bo sam dogodek ponudil še veliko več kot samo tekmovanje in zato letos za obisk ne bo potrebno plačat vstopnine. Da bo za dogodek izvedelo čim več ljudi, pa se moram zahvalit lokalnim medijem, predvsem Radiu VELENJE in časopisu NAŠ ČAS za medijsko pokroviteljstvo tako tekmovanju ŠALEŠKA HARMONIKA kot tudi  ZLATI HARMONIKI LJUBEČNE.

Kakšno je »stanje« med harmonikarji zdaj po času korone? Koliko je zanimanja za tekmovanje? Kaj opažate?

Harmonikarji ostajajo odlični, delovni in ni čutiti nekega nazadovanja, le korona je precej zdesetkala učitelje med katerimi so mnogi zapustili ta poklic. Je pa res, da tisti ki nadaljujemo s tem lepim poslanstvom delamo še bolj pridno. Zato vabilo učiteljem, pripravite svoje učence in se vidimo na letošnji Zlati harmoniki Ljubečne 2022.

Kaj mora po vašem imeti danes harmonikar, da lahko uspe?

Že to da se lotevajo igranja tega instrumenta je potrebno kar nekaj talenta na katerega pa se ni preveč zanašati. Talent je le nekaj odstotkov, ostalo pa je delo oz. vaja, vaja, vaja… Vsi dosedanji najboljši tekmovalci so rezultate dosegli z veliko odrekanja prostemu času, saj iz izkušenj vem, da se tekmovalci za finale pripravljajo po več ur dnevno.