Gutenbuchel je bil doslej vedno zaprt za javnost

Vabljeni v slikovito arhitekturo baroka in krajinsko podobo dvorca Gutenbuchel. (foto: Aleksander Kavčnik)

Šoštanj – Ob prazniku občine in otvoritvi petindvajsetih dnevov Evropske kulturne dediščine bosta Občina Šoštanj in Krajevna skupnost Šoštanj v organizaciji arhitektke Mateje Kumer, pripravili edinstven dogodek.

Obiskovalcem bodo omogočili ogled notranjosti dvorca Gutenbuchel, ki je bil vedno zaprt za javnost. V objemu čudovitega baročnega parka je bil prvotno dom znanih šoštanjskih inustrijalcev – družine Vošnjak, kasneje pa je spadal pod okrilje Psihiatrične bolnišnice Vojnik.

Otvoritev tedna Evropske kulturne dediščine bo v nedeljo, 27. septembra, ob 16. uri. Na otvoritvi bo na ogled skupinska fotografska razstava avtorjev iz Šaleške doline, z likovnimi in grafičnimi deli se bodo prvič predstavili člani likovno – umetniške skupine UD Artus, ki so letos začeli ustvarjati v Šoštanju, dogodek pa bo odprl župan Darko Menih.

V torek, 29. septembra, bo v Vili Mayer potekala okrogla miza z naslovom Pomen in ohranjanje arhitekturne dediščine v Šoštanju. Začeli jo bodo ob 17. uri.

Od 27. septembra do 4. oktobra (razen 29. in 30. septembra, ko bo dvorec zaprt) pa bodo v dvorcu Gutenbuchel potekali vodeni ogledi. Vsakič se bodo začeli ob 16. in 17. uri.