3RO: postopki onkraj razumnih rokov

Gradnja severnega dela tretje razvojne osi se zamika, (nova) natančna časovnica bo predvidoma znana aprila, ko bodo vsi vpleteni naredili del svoje domače naloge, je po torkovem srečanju s predstavniki Darsa in župani nekaterih občin, prek katerih teče projekt, sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. »Za nami je intenziven sestanek, na katerem smo zelo natančno pregledali gradivo,« je za novinarje po srečanju s predsednikom uprave Darsa Valentinom Hajdinjakom in župani povedala Bratušek. Predlagala je vzpostavitev stalne koordinacije treh ministrov, ki bi redno vsake tri mesece spremljali, če se stvar kje zatika.

Hajdinjak je poudaril, da se projekt tretje razvojne osi na severnem delu ne ustavlja ter da Dars kot investitor na večino razlogov za zamik del na projektu nima vpliva »in tako tudi ni vedno krivec za določene zamude«. Po njegovih besedah Dars ves čas opozarja na dolgotrajne postopke pri umeščanju v prostor, pridobivanju različnih okoljevarstvenih soglasij in gradbenih dovoljenj. »Ti postopki so pogosto tudi onkraj razumnih rokov in posledice lahko merimo v mesecih kot tudi v letih,« je dodal.

Župana Prevalj in Velenja, Matic Tasič in Peter Dermol, sta zaradi zamika del razočarana, a zadovoljna z dogovorom na sestanku. Ob tem je Tasič izpostavil, da ta ne nadomešča siceršnje koordinacije, na kateri med drugim sodeluje odbor za spremljanje gradnje tretje razvojne osi in o njihovih nadaljnjih srečanjih se bodo dogovorili.

Dermol je izpostavil, da so srečanju zelo realistično govorili o tretji razvojni osi. »Težko lokalne skupnosti pritiskamo, da bi se postavljajo roki, ki so neuresničljivi. Žal imamo v državi takšen sistem, da postopki tečejo dolgo. Medtem se spremeni zakonodaja ali drugi tehnični predpisi, raziskave terena pokažejo potrebo po popravkih projektov. Upam, da bo v aprilu postavljena časovnica, ki bo realna,« je za Naš čas dejal Dermol.