Gorenjevi delavci in sindikalisti protestno v Ljubljani

Ljubljana, Velenje – Kot poroča STA je bila danes skupina okoli 30 delavcev in sindikalnih predstavnikov iz Gorenja na protestu v Ljubljani, na katerem so odločevalcem v državi sporočili, da so jim vsi obrnili hrbet. Prepričani so namreč, da je bil kitajski prevzem velenjskega velikana prevara in da so pristojni snedli svoje obljube.

Skupina je z avtobusom prispela pred Dom sindikatov, nato pa so se s transparenti in ob zvokih vrtenja ragelj sprehodili do poslopja DZ in v nadaljevanju še pred vlado.

Njihovo glavno sporočilo, ki so ga imeli natisnjenega tudi na majice, je bilo, da so jim vsi obrnili hrbet. Prav tako so na majicah nosili slogan, da brez Gorenja ni Velenja.

Se še spomnijo obljub?

Na transparentih so med tem sedanje in nekdanje (državne) lastnike, politiko, državo in upravo spraševali, ali se spomnijo svojih obljub.

Predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba je ponovno poudaril, da so bili ob prodaji Gorenja kitajskemu Hisensu sredi 2018 vsi polni obljub, a danes so močno razočarani.

“Ne predsednika republike, ne vlado, ne DZ – nikogar ne zanima Gorenje,” je prepričan Zeba. Po njegovem ne bi smelo biti nikomur vseeno, kaj se dogaja 80 kilometrov stran iz Ljubljane, kjer prihaja do množičnih odpuščanj, ki je zdaj doletelo tudi invalide. V sindikatu ugotavljajo tudi, da družbe na zanimajo protikrizni ukrepi vlade in državne subvencije.

Je bila prodaja nateg?

Predsednica sindikata Skei v Gorenju Gospodinjski aparati Jasmina Nedić je tako dejala, da so lastnike prosili, naj sprejmejo pomoč države, a naj bi ti rekli, da je ta premajhna za njihove potrebe. Vse bolj imajo po njenih besedah občutek, da je kriza zaradi novega koronavirusa lastniku prišla prav, saj se je podjetje s težavami spopadalo že pred tem.

“Vedno bolj smo prepričani, da je bila prodaja Gorenja Hisensu velik nateg,” je bil oster Zeba.

Po njegovih besedah so pred prodajo predstavniki Kapitalske družbe kot nekdanjega največjega (para)državnega lastnika in takratne vlade obljubljali, da bo prodaja prinesla nova delovna mesta in novo proizvodnjo. Enake obljube je, tako Zeba, dajal tudi Hisense, ki pa ni pristal na pisne zaveze, ampak je dal samo ustne. V času od prevzema pred dvema letoma ni bilo nobenih večjih naložb, je opozoril Zeba.

Kot je dodal, je Hisense državno podjetje, zato bi bilo po njegovem mnenju mogoče na državni ravni doseči, da se sprožijo pogovori ali pogajanja glede investicijskih načrtov in nadaljnje usode proizvodne lokacije v Velenju.

Vse manj zaposlenih

Poudaril je, da je bilo ob prevzemu v celotni skupini 11.000 zaposlenih, do konca leta pa bi bilo lahko ob uresničitvi trenutnih načrtov, ko naj bi bilo v slovenskem delu skupine presežnih 828 od skupaj 5580 zaposlenih, samo še 7100 zaposlenih. Največji delež tega zmanjšanja nosi slovenski del skupine. To bo po Zebovih besedah katastrofa za Velenje in regijo.

Tudi Nedićeva je prepričana, da bi jim država lahko pomagala. Slovenska vlada bi tako lahko stopila v stik s kitajsko in predstavila pomen Velenja za Slovenijo. “A čedalje močnejši občutek imamo, da se naša država ne zaveda pomembnosti Gorenja za Šaleško dolino in Slovenijo,” je sklenila.