Gorenje končuje proizvodnjo v Zaječarju

Velenje – Gorenje Hisense bo konec maja ustavilo proizvodnja pomivalnih korit, umivalnikov in sanitarne opreme v srbskem Zaječarju v družbi Gorenje Home, ki je zaposlovala 102 delavca. Zaposleni so že dobili odpovedi in odpravnine, vendar naj bi kmalu spet dobili delo. Kot pravijo v Gorenju se trenutno intenzivno pogajajo z dvema potencialnima partnerjema, ki bi najela ali kupila prostor in proizvodnje zmogljivosti ter zaposlila vse ali večino nekdanjih delavcev. Gorenje že od leta 2018 išče strateškega partnerja za nakup tega podjetja.

Družba Gorenje Home v Zaječarju je začela delovati oktobra leta 2011 z nakupom likvidirane družbe Porcelan. Glavni portfelj v zadnjih dveh letih je bila proizvodnja pomivalnih korit, umivalnikov in sanitarne opreme, prej je bila tu tudi montažnica pralnih strojev. Kljub naložbam v vrednosti več kot 10 milijonov evrov, vloženih v opremo in infrastrukturo v zadnjih devetih letih, tovarna ni dosegala planov in je bila v izgubi.

V skladu s strategijo osredotočanja na osnovno dejavnost je Gorenje že prodalo mariborsko podjetje za predelavo odpadkov Gorenje Surovina in njegove podružnice ter podjetje Gorenje Tiki iz Stare Pazove in deleže v nekaterih drugih podjetjih.

Kot piše Dnevnik, naj bi Gorenje prodajalo tudi Gorenje GTI, Gorenje Keramiko in hrvaški Kemis-Termoclean.