Gloria Kotnik prejemnica Bloudkove nagrade

Brdo pri Kranju – Na Brdu pri Kranju je 11. februarja potekala 58. podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2022. Na podelitvi so prejemnike Bloudkovih priznanj nagovorili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj.

Dobitniki letošnjih Bloudkovih nagrad so alpski smučar Žan Kranjec, deskarja na snegu Gloria Kotnik in Tim Mastnak ter smučarji skakalci Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos. Na že 58. podelitvi je odbor za podelitev podelil tudi 10 Bloudkovih plaket.

Te so dobili atlet Kristjan Čeh, strelca Jasmina in Boštjan Maček, kajtar Toni Vodišek ter tekmovalka v jiu-jitsuju Maja Povšnar za športne dosežke, Aljoz Radelj (rokomet), Branko Recek (razvoj športa v Moravskih Toplicah) in Janez Slavič (kasaštvo) za življenjsko delo v športu, Vladimir Sitar (kikboks), Branko Terglav (hokej na ledu) in Velenjčan, Janez Hudej, (paraolimpijski šport) za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

Janez Hudej – za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa

Predlagatelji: Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, Športna zveza Celje, Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite

Janez Hudej je aktiven član društva paraplegikov in prostovoljec pri mnogih aktivnostih in dejavnostih društva vse od prometne nesreče leta 1981. V tem času je kot prostovoljec pri društvu razvil pomembne posebne socialne programe za osebe po poškodbi hrbtenjače, kot informatik je zelo poenostavil poslovanje društva in izvedbo športnih tekmovanj ter s tem mnogo prispeval k razvoju športa paraplegikov, predvsem atletike. Hudej je zgled tudi s svojo športno kariero, saj je udeleženec štirih paralimpijskih iger, treh svetovnih in evropskih prvenstev in vodja ekipnega atletskega ligaškega tekmovanja pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Veliko je pripomogel, da so se s športom začeli ukvarjati paraplegiki in tetraplegiki, ki so bili pozneje nosilci medalj iz največjih tekmovanj.

Gloria Kotnik – za vrhunski mednarodni športni dosežek

Predlagatelja: Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Smučarska zveza Slovenije – Zveza smučarskih panog

Kako trmasta in vztrajna je deskarka Gloria Kotnik, nam je dokazala s tretjim mestom v paralelnem veleslalomu na olimpijskih igrah v Pekingu 2022. Gloria je bila s tem mestom zagotovo največja senzacija slovenske ekipe na zimskih olimpijskih igrah, saj je pred tem izpustila eno sezono, vmes postala mama in se na tekmovanja vrnila prerojena. Čeprav se 33-letnica z deskanjem ukvarja že od malih nog in je že štirikrat nastopila na zimskih olimpijskih igrah, je bil do olimpijskega brona njen največji uspeh četrto mesto na tekmi svetovnega pokala.