Glavni cilj je povečanje prodaje

Visoke cene energentov in ohlajanje trga so v drugi polovici lanskega leta močno vplivali na poslovanje nekaterih podjetij, med njimi tudi na poslovanje podjetja Gorenje Keramika v vasi Gorenje, a je podjetje s skoraj 90 zaposlenimi leto 2022 zaključilo poslovno uspešno.

Prihodki na lanski ravni, prodaja nižja

»Še vedno smo glede tega pred velikimi izzivi. Cene plina in energentov, ki predstavljajo velik delež stroška v strukturi proizvodne cene (več kot 25%), so namreč v primerjavi z letom 2021 višje za več kot 100%, zaznavamo pa tudi ohlajanje trga na področju prodaje keramičnih ploščic. Naš velik izziv je v tem trenutku prodor na trge, na katerih z našimi izdelki še nismo prisotni, to pa sta Avstrija in Romunija,« pravi direktor podjetja Franc Obronek.

V letošnjih prvih sedmih mesecih je podjetje, zagotavlja sogovornik, poslovalo uspešno, čeprav so konec lanskega oktobra zaradi omenjene energetske krize ustavili proizvodnjo in jo znova »zagnali« 20. februarja letos. »Prihodki so ostali na ravni lanskih, beležimo pa količinsko manjšo prodajo, predvsem na trgih Madžarske, Češke in Hrvaške. Proizvodnja zdaj obratuje nemoteno in se bo v nadaljevanju leta prilagajala prodaji. Po informacijah dobavitelja plina je dobava zemeljskega plina zagotovljena, nihanja cene plina pa so manjša kot med energetsko krizo (cena zemeljskega plina na prostem trgu se giblje med 35 in 40 evri za megavatno uro). V drugi polovici letošnjega leta zato pričakujemo veliko izzivov, da dosežemo cilj, ki so nam ga zastavili lastniki podjetja. Dobre rezultate dosegamo na trgih Italije, Bolgarije ter na domačem trgu, veliko poudarka pa dajemo iskanju novih trgov. Prihodnji mesec nas čaka eden od pomembnejših poslovnih sestankov za avstrijski trg.«

Več v aktualni številki Našega časa.