Državno preverjanje znanja prve pomoči

V zadnjih tednih so po celi Sloveniji potekala lokalna in regionalna preverjanja znanja prve pomoči, ki bodo ta teden doživela vrhunec – državno preverjanje znanja prve pomoči najboljših učencev, dijakov in študentov.

V Kopru je v četrtek svoje znanje predstavilo 6 visokošolskih zavodov, včeraj 6 srednjih šol in danes še 13 osnovnih šol. Lani sta bili za najboljše razglašeni OŠ Šempeter v Savinjski dolini in Gimnazija in srednja strokovna šola Kočevje.

Pred tridnevnim dogodkom je o pomenu znanja prve pomoči med najmlajšimi svoje misli delila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž: »Na Rdečem križu Slovenije si že nekaj let prizadevamo, da bi prva pomoč postala sestavni del učnih kurikulumov že v vrtcih ter nato tudi v osnovnih in srednjih šolah, pomembnosti vseživljenjskega učenja prve pomoči pa smo se dotaknili že ob lanskoletnem Mednarodnem dnevu prve pomoči.

Učenje prve pomoči za otroke oz. mladoletne je tako na plečih požrtvovalnih mentorjev in prostovoljcev. Veseli nas, ko sploh na ravni osnovnih šol vidimo, koliko mladih je pripravljenih pomagati, poleg tega so tudi opremljeni z ustreznim znanjem, da bi dejansko lahko nekomu rešili življenje.«

Vsako leto zaradi pomanjkanja pravočasne pomoči ali neustrezne prve pomoči umre na milijone ljudi ali pa pride do zapletov zaradi nestrokovne oskrbe. In kako bo potekalo finalno preverjanje? Otroci in mladostniki bodo pridobljena znanja in veščine prve pomoči preizkusili na petih realistično pripravljenih scenarijih, ki prikazujejo simulacijo prometne nesreče, delovne nesreče, nesreče med kopanjem in nesrečo med otroško igro. Njihovo delo bodo ocenjevali licencirani predavatelji prve pomoči. Vsi udeleženci bodo prejeli povratno informacijo, kako dobro so oskrbeli poškodovano in/ali nenadoma obolelo osebo in kje so možnosti za izboljšavo.