Dr. Lan Lin pravi, da z odpuščanjem rešujejo Gorenje

Velenje – Dr. Lan Lin, eden izmed dveh glavnih direktorjev Gorenja je ob napovedanem odpuščanju dejal: »Čeprav je Gorenje delno uporabilo državne intervencijske ukrepe, to ne bo dovolj za premostitev velike izgube prihodka, ki močno vpliva na negativne poslovne rezultate. Kljub intervencijski podpori glede na znatno zmanjšan obseg poslovanja stroški dela še vedno negativno vplivajo na poslovni rezultat.

Seveda bomo še naprej vzdrževali proizvodnjo v Velenju, to je bil in je še vedno naš namen. To je naš evropski proizvodni in raziskovalno-razvojni center ter tudi svetovni center za raziskave in razvoj za kuharske aparate.«

Kot razlog za sprejem tako drastičnih ukrepov pa je navedel, da je to edini način, da rešijo podjetje. Ukrepi za znižanje stroškov vključujejo tudi znižanje plač za upravljanje za 20-50 % v celotni skupini Hisense, vseh podjetjih Hisense po vsem svetu, odpuščanja pa bodo vključevala tudi vodstvena delovna mesta.

»Pri zmanjševanju števila zaposlenih bo vsa skupina Hisense Europe, kot vedno, dosledno spoštovala in upoštevala vse zakone glede presežnih delavcev. To vključuje posvetovanja s sindikati o merilih in seveda izplačilo vseh odpravnin za vsakega zaposlenega, ki bo na koncu odpuščen. Prizadevali si bomo, da bi zmanjšali število presežnih delavcev z mehkimi metodami zmanjšanja števila zaposlenih, vključno z dezinvestiranjem nepomembnih podjetij, zunanjim izvajanjem del, sporazumnim dopustom, upokojitvijo …,« je še dejal in zagotovil, da načrtujejo, da bodo tovarno televizorjev v Velenju začeli graditi še letos. Ta projekt zamuja zaradi koronavirusa.