Donacije za gasilsko opremo

Oktober je mesec požarne varnosti, a gasilci so se za razliko od lanskega leta letos bolj kot s požari ukvarjali z odpravljanjem posledic vetroloma in poplav. Letos so opravili trikrat več intervencij kot lani. »V vseh treh občinah GZ Šaleška dolina smo imeli res veliko dela s pokrivanjem streh in odstranjevanjem drevja po julijskih neurjih, nato pa so prišle še poplave. Več kot en mesec smo bili vsak dan na terenu, v akciji in operativni gasilci so se izredno izkazali. Ljudi nam ni primanjkovalo in lahko smo obvladali vsa delovišča,« je zadnje obdobje povzel poveljnik GZ ŠD Aleksander Osetić, ki je zadovoljen s sodelovanjem in pripravljenostjo članov zveze.

Gasilci uživajo v javnosti velik ugled in spoštovanje in tega so izkazali tudi trije donatorji. »Rajko Famut, organizator festivala MetalDays, OZ Slovenskih častnikov Velenje in OZ Veteranov vojne za Slovenijo so skupaj prispevali sedem tisoč evrov, s tem denarjem pa smo kupili potopne črpalke, gasilsko cev, kar so prejela vsa gasilska društva v zvezi, ter opremo za satelitski internet, ki bo v pomoč pri štabnem vodenju v večjih intervencijah. Vsem donatorjem se zahvaljujemo,« je donacije in donatorje predstavil predsednik GZ ŠD Boris Lambizer.

Kaj je vodilo donatorje k tej odločitvi? Rajko Fajmut je povzel dogajanje 4. avgusta, ko je Paka prestopila bregove prav ob šotorišču obiskovalcev festivala MetalDays in prvi, ki so prišli na pomoč, so bili prav gasilci. Zato odločitev, da del sredstev namenijo prav njim. V imenu OZ Slovenskih častnikov se je za nesebično pomoč gasilcev ljudem zahvalil Srečko Gračner, Srečko Ramšak pa v imenu OZ Veteranov vojne za Slovenijo. »V obeh organizacijah dobro vemo, kako pomembno je pomagati ljudem v hudih časih, v težavah in gasilci ste v tem res hitri in dobri,« sta poudarila.