Domovina zate, zame, za nas

Šmartno ob Paki, 14 decembra – Na osnovni šoli bratov Letonja v Šmartnem ob Paki so na pobudo učiteljice slovenščine Mojce A. Juras pripravili inovativni projekt z naslovom: Domovina zate, zame, za nas in ga predstavili predsedniku RS Borutu Pahorju.

Ta je med drugim povedal, da so ga na obisk učenci povabili z več vabili. V njih so izrazili mnenje, da v šoli primanjkuje domovinske vzgoje, sami pa bi želeli domovino bolje spoznati. Z veseljem se je odzval, saj je na pragu tudi praznovanje 25-letnice odločitve o samostojni državi. Kot je dejal, šola ni samo pouk, nabiranje znanja, ampak tudi prostor, kjer se vzgajamo, kjer poskušamo postati boljši do sebe in drugih, se učimo vrednot, ki nas delajo ustvarjalne. Pozval je učence, naj razvijajo svoje talente, slavijo domovino. »To imamo eno samo in vsi se moramo zanjo truditi v enaki meri. Predstavlja varno zatočišče, ko nam je lepo in tudi takrat, ko nam je težko.«

Po besedah vodje projekta Mojce A. Juras so učitelji pri izvajanju svojega poslanstva opazili, da šola ni več prostor, ki bi vzgajal ljubezen do domovine. Vsi učitelji so pripravili vsak na svojem področju inovativne učne ure in jih obogatili z domovinsko tematiko. »Na ta način želimo naših 300 učencev pripraviti, da bodo postali odgovorni državljani, ki bodo spoštovali in cenili svojo domovino, na drugi strani pa želimo opozoriti strokovno javnost, da mora v učnih načrtih domovinska vzgoja najti svoje mesto.« K temu so jih ne nazadnje prepričali tudi rezultati ankete, ki so bili pred začetkom izvajanja projekta porazni. Med drugim so ti pokazali, da ima doma slovensko zastavo le 22 odstotkov družin učencev. Ob koncu prvega dela projekta bodo znova izvedli anketo in sogovornica je prepričana, da so aktivnosti pripomogle k dvigu domovinske zavesti.

Na prireditvi v avli osnovne šole so učenci predsedniku Pahorju izročili slovensko zastavico, ki so jo izdelali sami, ta pa jo je skupaj s preostalimi učenci postavil v leseno smrečico. Praznično jelko na šmarški osnovni šoli zdaj krasi 300 slovenskih zastav. Borut Pahor pa jim je v dar prinesel svileno slovensko zastavo, njegovo darilo ob posebnih priložnostih. »To simbolno darilo naj opominja, da vsi pripadamo skupnosti, od nje veliko pričakujemo in smo ji pripravljeni tudi veliko dajati – ko ona proslavlja, proslavljamo tudi mi.« V nadaljevanju obiska na šoli se je ustavil v nekaterih razredih. Tako so mu prvošolci v sproščenem pogovoru predstavili svoje znanje o Sloveniji, ki so ga osvojili s pomočjo iger in pesmi, sodeloval je na učni uri slovenskega jezika osmošolcev o času protestantizma in pomenu Primoža Trubarja za Slovence. Četrtošolci pa so mu pokazali, kako s pomočjo didaktične igre “Moja domovina” spoznavajo Slovenijo.