Dobrotnik leta 2022 je Jurij Juhant

»Uau, saj ne vem, kaj naj rečem! Sem presenečen, ganjen! Zahvaljujem se za tako veliko priznanje in izražam zadovoljstvo, ker izid glasovanja akcije Dobrotnik leta 2022 kaže, da naši horjulčki – vse živali v zavetišču – in mi, ki z vsem srcem skrbimo zanje, uživamo ogromno podporo ljudi. Zdaj pa moram malo vdihniti in dojeti, kaj se je zgodilo. Res lepo, res! Hvala vsem, ki so glasovali zame in podprli Zavetišče Horjul,« je bil prvi komentar Jureta Juhanta, ko je bilo na dogodku v Narodni galeriji razglašeno, komu po mnenju bralcev pripada naziv dobrotnik leta 2022.

Tradicionalno, letos že 29. po vrsti, revija Naša žena podpira solidarnost v družbi in išče ljudi, ki s svojo dobrodelnostjo premikajo meje in ustvarjajo boljši svet za vse, na prireditvi Ljudje odprtih rok pa razglasi tistega, ki je po izboru bralcev dobrotnik leta 2022. Letos so se izbora prvič lotili nekoliko drugače in k sodelovanju povabili tudi bralke in bralce časopisov Dolenjski list, Štajerski tednik, Celjski tednik, Naš čas, Primorske novice, Novice Svet24 in Vestnik. Skupaj so predstavili 49 tistih, ki so si s svojo dobrodelnostjo zaslužili omembo v navedenih medijih. V Našem času smo predstavili Andreja Cvernjaka, Barbaro Kelher in Katarino Praznik, ki je bila po izboru bralcev Našega časa uvrščena med sedem finalistov v regijskem tekmovanju.

Dobrotnike sta nagradila urednica Naše žene Maja Pristovnik (skrajno levo) in minister Simon Maljevac (skrajno desno), finalisti pa so bili (od leve) Marija Pušenjak, Katarina Praznik, Jurij Juhant, Silva Ferletič, Božo Kostadinovski, Marjan Skok in Dragica Mirnik.

Kljub vsemu zmoremo biti ljudje

Letos je torej ta naziv pripadel Juriju Juhantu, ki že deset let skupaj z ženo skrbi za Zavetišče Horjul, kjer je vsak dan v letu predan skoraj sto bitjem, ki nimajo svojega doma ali pa so v zavetišču pristala iz drugih razlogov. Njegov očiten čut za živali je nalezljiv, zato ga ljudje tako radi spremljajo na družbenih omrežjih, kjer redno objavlja utrinke svojega vsakdana, med katerimi izstopajo filmčki o neverjetni vezi med njim in varovanci zavetišča. Jurij Juhant je postal tudi dobrotnik leta 2022 osrednjeslovenske regije.

Kipec mu je podelil Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost, častni pokrovitelj prireditve, ki je med drugim povedal: »Vemo, da svet brutalnega kapitalizma in potrošništva za vsako ceno, ki nas vztrajno sili vsaksebi, v svoji naravi ni dom ljudske dobrote. Najpremožnejši namreč postajajo vse bogatejši – in to za ceno rastočih statistik revščine. Večini ni lahko. Zato je toliko bolj pomembno, da o teh svetlih zvezdah naše družbe – torej o dobroti in dobrotnikih – spregovorimo čim glasneje, čim večkrat in jih vztrajno potiskamo v jedro družbe.  Da nas opomnijo, da se da. Da navkljub vsem izzivom zmoremo biti ljudje.  Da je dobrota OK. Da je solidarnost OK. Da je skupnost OK.«

Urednica revije Naša žena Maja Pristovnik je zmagovalcu podelila šopek podjetja Sanjski šopek, Rok Cankar, direktor pekarstva v podjetju Žito, pa bon za 100 kg kruha, ki ga Juhant lahko podari dobrodelni organizaciji po svojem izboru.

Da je svet veliko lepši, če je poln nasmejanih in dobrosrčnih ljudi, je prisotne opomnil voditelj prireditve Miha Deželak, tudi sam velik dobrodelnik, izbrane kandidate pa je predstavil Simon Rosc. Finalisti so prejeli šopek in broško – ptico iz Ajdne. Za glasbene točke sta poskrbela glasbenika Rok Lunaček in Sara Sluga, zmagovalka tekmovanja Otroci pojejo slovenske pesmi.