Ditko nagovorila Kajuhova poezija

Foto: Nika Hölcl Praper

Ditko, pevko in kantavtorico s Koroške, glasba spremlja od otroštva – Za nov album je uglasbila šest velikih pesnikov, med njimi tudi Kajuhovo Našo pesem

Med drugim ste poznani po uglasbeni poeziji slovenskih pesmi in svojem romantičnem slogu. Ostajate še naprej zvesti temu?

Ostajam zvesta svojemu slogu. Zdi se mi, da sem v teh letih našla svoje mesto in se tu dobro počutim. Ko vidim dober odziv svojih poslušalcev, mi to ogromno pomeni in je to zame največja potrditev. Ljubezen je moja najvišja vrednota, zato o tem tudi rada pripovedujem skozi glasbo in se vedno vračam k ljubezenski poeziji. Zdi se mi pomembno govoriti o ljubezni, predajati ta sporočila. Uglasbena poezija je zagotovo dober medij za to.

Znani ste po svojem sodelovanju s Ferijem Lainščkom, po uglasbitvi njegove poezije. Vam je dal kakšen nasvet, ki bi ga delili z nami?

Feri mi je skozi leta dal številne nasvete. Je izjemen umetnik in človek, zato sem vesela, da je postal tako pomemben del mojega življenja. Vedno mi je govoril, naj ustvarjam s srcem, in to je tudi najlepše vodilo za mojo pot. Rekel je tudi, da imam vso svobodo pri izbiri njegovih pesmi in da naj ustvarjam tako, kot čutim. Ko sem prvič pred njim predstavila uglasbitev njegove pesmi, sem imela veliko tremo. Takrat mi je dejal, da ko uglasbim poezijo kateregakoli pesnika, ta postane tudi moja … In zato trema ni potrebna.

Pred kratkim je izšel nov album z naslovom Med nama je angel. Tokrat ste uglasbili poezije šestih slovenskih pesnikov. Za koga vse ste se odločili?

Za svoj četrti album sem se odločila, da uglasbim poezijo različnih pesnikov, in izbirala sem med največjimi imeni. Album sem simbolno razdelila na stran A in stran B, pri čemer sem celotno stran A namenila Feriju Lainščku, ker je ta najina vez nekaj posebnega in sem jo želela nadaljevati tudi na albumu. Izbrala sem še poezijo Kajetana Koviča, Cirila Zlobca, Janeza Menarta, Srečka Kosovela in Karla Destovnika – Kajuha. Vsak izmed njih me je po svoje nagovoril.

Katero Kajuhovo pesem ste izbrali?

Našo pesem, ki je izjemna budnica človeštvu s pomembno vsebino. Vsak pesnik in vsaka pesem ljudi nagovorita drugače, nihče ne začuti iste pesmi isto, tako je tudi pri meni. Rada berem poezijo, nikoli nič ne ustvarjam na silo. Ko pridem do pesmi, ki jo začutim in ki me nagovori v svoji vsebini, ritmičnosti in verzih, se lotim ustvarjanja melodije. Tako je bilo tudi pri Kajuhovi Naši pesmi. Njegova poezija je izjemno zahtevna, medvojna, precej težja od ostalih pesmi, ki ste jih vajeni od mene. Ampak tudi on me je nagovoril in nastala je res izjemna skladba.

Celoten pogovor najdete v Našem času, št. 32/22, ki je izšel 11. avgusta.