Dirka po Sloveniji tudi letos skozi naše kraje

15. 6. – 19. 6. bo potekala že 28. dirka po Sloveniji, v kateri bodo morali kolesarji premagati 792 kilometra dolgo traso – 5 etap, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. V 3. etapi s startom v Žalcu in ciljem v Celju, bodo kolesarji  med drugim dirkali tudi skozi Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki.

Od Slovencev nastop potrdila Pogačar in Mohorič, dirka tudi v programu Tratnika, Mezgeca, Polanca

Na dirki lahko ponovno pričakujemo močno konkurenco – 21 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour: UAE Team Emirates (ZAE), Astana – Qazaqstan (KAZ), Bahrain Victorious (BHR) ter Team BikeExchange-Jayco (AUS).

V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,7 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,6 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,5 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,1 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke Po Sloveniji.

Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.

Organizatorji 28. slovenske pentlje nadaljujejo tudi tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.