Dežnike spremenili v uporabne izdelke

Lani oktobra je MZPM Velenje v sodelovanju z Eurofins ERIC-o Slovenija, d. o. o., Centrom ponovne uporabe Velenje in PUP Saubermacher, d. o. o., izvedla prvi del projekta Odpadek naj ne bo samo odpadek. To je bil že 26. okoljski projekt, v katerem šestošolci spoznavajo ravnanje z odpadki, saj so z njimi začeli leta 1996.

V drugem delu projekta so udeleženci pod vodstvom mentorjev ustvarjali na zanimivo temo »Moj dežnik je lahko …«. Na MZPM Velenje so prejeli 35 del s štirih osnovnih šol, ki jih je ustvarilo 50 avtorjev. Strokovna komisija je izbrala najboljša in najbolj izvirna dela, avtorje in mentorje pa so 25. aprila povabili na zaključni dogodek, ki so ga zasnovali nekoliko drugače. Po ogledu nastalih del in podelitvi nagrad avtorjem najboljših del so pripravili zanimivo delavnico, ki so jo posvetili tudi svetovnemu dnevu Zemlje.

Otroci in njihovi mentorji so na papir odtiskovali letnice z drevesnih štorov. Odtis letnic drevesa lahko primerjamo s prstnim odtisom – vsako drevo ustvari unikaten vzorec letnic. S preprosto likovno tehniko so ga zajeli neposredno z debla in prenesli na papir. Črno-beli podpis drevesa so nekateri odtisnili na bele, drugi na vnaprej pobarvane liste, nastale pa so umetniške grafike, ki so jih lahko odnesli domov. Likovno delavnico grafičnega tiska na prostem je izvedel KID Comadres v okviru projekta Homage velikanom.